Sezon cukinowo-pomidorowy w pełni. Za kilka miesięcy z rozrzewnieniem będę wspominać ten czas i smak pomidorów, więc dziś staram się go wykorzystać w pełni. I Wy też tak zróbcie, nie ma na co czekać.
PAKIECIKI Z CUKINII NADZIEWANE SERAMI W SOSIE POMIDOROWYM
przepis od HALF BAKED HARVEST
SOS POMIDOROWY
około 400 g pomidorków koktajlowych
2 pomidory malinowe
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
mieszanka świeżych ziół (dużo :))
sól
pieprz
PAKIECIKI
4 średnie cukinie (2 zielone i 2 żółte)
250 g serka ricotta
200 g sera feta
50 g startego parmezanu
mieszanka świeżych ziół
sól
pieprz
Piekarnik nagrzać na 200 stopni C. Pomidory umyć, malinowe pokroić po czym wszystkie umieścić w naczyniu do zapiekania. Dodać rozduszone ząbki czosnku, oliwę, ocet oraz mieszankę posiekanych ziół. Doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut. W tym czasie przygotować pakieciki. Za pomocą mandoliny lub obieraczki do warzywa cukinie pociąć wzdłuż na bardzo cienkie plasterki. Posolić i odstawić. W misce połączyć wszystkie sery, a następnie doprawić je solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Cztery plasterki cukinii ułożyć jedna na drugiej tworząc z nich gwiazdę. Na środku umieścić porządną porcję nadzienia, po czym zawinąć jej ramiona do środka. Czynność powtórzyć aż do wyczerpania się nadzienia. Naczynie z sosem pomidorowym wyjąć z piekarnika, umieścić w nim przygotowane cukiniowe pakieciki i wstawić do piekarnika na kolejne 20-25 minut. Upieczone pakieciki wyjąć z piekarnika. Zjadać razem z sosem w którym się piekły.
SMACZNEGO!!!
Cudne pakieciki. A przy okazji piękna kolorystyka zdjęcia przypomina obrazy 18wieczne patrzę i patrzę:-)
OdpowiedzUsuńDziękuje, bardzo mi miło że tak myślisz <3
Usuńgood topic thanks for post for sharing on website ..
OdpowiedzUsuńดูหนัง