piątek, 19 lipca 2019

KAWOWY JAGIELNIK Z KOKOSOWĄ PANNA COTTĄ I OWOCAMI.

Ostatnio po głowie chodzą mi przepisy z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Bo wiadomo jest zdrowa, lekkostrawna, małokaloryczna i dobrze komponuje się z innymi dodatkami. Tym razem "ożeniłam" ją z kawą Inką, kokosową panna cottą i letnimi owocami. I powiem Wam że wyszedł mi tak pyszny deser, że mimo postanowień o niejedzeniu słodkości nie mogłam się opanować. Chrupiący kakaowy spód, na to kawowy jagielnik o lekkim smaku kokosa gdzieś w tle i przyjemnej konsystencji, a na to kokosowa panna cotta i owoce. Aż mam ochotę zrobić go kolejny raz.



KAWOWY JAGIELNIK Z KOKOSOWĄ PANNA COTTĄ I OWOCAMI
średnica formy 21cm

SPÓD
100 g ciastek (użyłam biszkoptów)
50 g wiórków kokosowych
1 łyżka kakao
50 g oleju kokosowego

MASA JAGLANA
200 g kaszy jaglanej
około 750 ml mleka roślinnego (owsianego lub kokosowego)*
3 czubate łyżki kawy Inki
90 g brązowego cukru
60 g musu kokosowego**
2 łyżki oleju kokosowego

KOKOSOWA PANNA COTTA
300 g śmietanki kokosowej***
1 1/2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka cukru pudru

owoce do dekoracji

*możesz użyć także krowiego mleka
** mus kokosowy dostępny jest już w wielu marketach
***Jest to gęsta część mleka kokosowego. Przed otwarciem puszkę z mlekiem najlepiej umieścić w lodówce, aby śmietanka zgęstniała.

Kaszę jaglaną zalej zimną wodą i odstaw na minimum 8 godzin.
Olej kokosowy umieść w rondlu i podgrzej, aby się rozpuścił. Ciastka włóż do malaksera i zmiksuj na drobno, dodaj resztę składników czyli olej, wiórki kokosowe oraz kakao. Wszystko razem zmiksuj bo czym uzyskaną masą wylep dno tortownicy uprzednio wykładając je papierem do pieczenia. Tortownicę z gotowym spodem wstaw do lodówki.
Kaszę umieść na sicie i przepłucz kilka razy zimną wodą. Następnie przełóż ją do garnka, zalej mlekiem roślinnymi lub zwykłym i zagotuj. Zmniejsz gaz i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 25 minut. Często sprawdzaj czy kasza nie przywiera do dna garnka, w razie konieczności podlej mlekiem lub wodą. Około 5-10 minut przed końcem gotowania do kaszy dodaj kawę Inkę oraz brązowy cukier. Natomiast w rondelku umieść mus kokosowy i olej. Całość podgrzej aby się rozpuściły.
Gdy kasza się ugotuje, jeszcze ciepłą przełóż do blendera kielichowego. Możesz użyć także wysokiego naczynia i końcówki blendera w postaci żyrafy. Ciepłą kaszę zmiksuj na gładko, pod koniec dodaj rozpuszczony mus kokosowy z olejem. Masę wylej na schłodzony spód i gdy ostygnie wstaw do lodówki na kilka godzin.
Żelatynę zalej odrobiną wody aby napęczniała. Około 50 g śmietanki kokosowej umieścić w rondelku i podgrzać. Zestawić z ognia, dodać żelatynę i wymieszać aż ta całkowicie się rozpuści. W misce miksera umieść śmietankę kokosową i ubijaj na wysokich obrotach, dodaj przestygniętą i rozpuszczoną żelatynę. Gdy masa się połączy przelej ją na górę jagielnika i wstaw do lodówki na 1-2 godziny aby ściągnęła. Przed podaniem udekoruj sezonowymi owocami.
SMACZNEGO!!!







2 komentarze:

  1. Torcik wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsza strona z przepisami w sieci :) Na twoim miejscu pomyślałabym o jej pozycjonowaniu. Może ci w tym pomóc ta agencja marketingowa - http://kreacjasukcesu.pl Szkoda marnować taki potencjał, powinnaś rozwijać tą stronę :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP