wtorek, 29 października 2019

OWSIANA TARTA Z ORZECHOWYM NADZIENIEM, CYNAMONEM I JABŁKAMI.

Muszę się wziąć na publikowanie jesiennych przepisów, którymi kusiłam Was na moim INSTAGRAMIE bo zaraz koniec października i po głowie zaczynają chulać mi świąteczne przepisy. Ale bez obawy, jeszcze się powstrzymuj i zachęcam do spróbowania tej prostej tarty. Pasta orzechowa skryta pod warstwą jabłek wynosi ją na wyższy poziom. Do tego ciepła kawa, koc i można w pełni celebrować jesień. Pięknego dnia <3





OWSIANA TARTA Z ORZECHOWYM NADZIENIEM, CYNAMONEM I JABŁKAMI
średnica formy  22 cm

CIASTO
80 g płatków owsianych
80 g mąki żytniej pełnoziarnistej
70 g mąki pszennej
60 g drobnego, brązowego cukru
szczypta soli
150 g zimnego masła
żółtko
ewentualnie zimna woda

ORZECHOWE NADZIENIE
100 g orzechów laskowych
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
50 g miękkiego masła
1 żółtko
2 czubate łyżeczki mąki pszennej

2-3 jabłka
sok z cytryny



Wszystkie składniki na owsiany spód oprócz wody umieść w malakserze i wyrób kruche ciasto. Możesz to także zrobić ręcznie. W razie konieczności dodaj do ciasta 2-3 łyżki wody. Następnie przygotuj formę do tarty z wyjmowanym dnem, wyścielając jej dno papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj między dwoma kawałkami papieru do pieczenia lub wylep palcami nim dno formy. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik na 190 stopni C. Spód wyjmij z lodówki, równomiernie podziurkuj jego dno widelcem, połóż na nim kawałek papieru do pieczenia i rozsyp kulki do pieczenia lub fasolę. Po czym wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15-20 minut aż spód delikatnie się przyrumieni.

Orzechy laskowe wrzuć na patelnie i praż kilka minut na dużym ogniu pilnując aby się nie przypaliły. Następnie jeszcze gorące przełóż na ręcznik i pocieraj nimi aż zejdzie skórka z nich skórka. Przełóż je do rozdrabniacza i zmiksuj na drobno. Dodaj resztę składników i całość zmiksuj na pastę.
Jabłka pokrój w cienkie plasterki i skrop cytryną.
Na podpieczonym spodzie rozsmaruj równomiernie pastę orzechową i rozłóż jabłka. Całość możesz jeszcze posypać brązowym cukrem i cynamonem. Tartę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz jeszcze około 25-35 minut.
SMACZNEGO!!!





10 komentarzy:

  1. Ależ rozpusta! :) Z taki ciastem to najlepiej się zaszyć w domu w ponury dzień i tylko dolewać świeżej kawy :) Pycha!
    Zapraszam serdecznie do dołączenia przepisu do orzechowej akcji na durszlak.pl :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak dokładnie, to bardzo miła perspektywa <3

      Usuń
  2. Co za wspaniały widok! Przepis jest świetny...a te jabłka na górze... siódme niebo! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Thank you for the good information you share with us.

    OdpowiedzUsuń

  4. I'm really happy to determine this kind of wonderful thank you!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nice Blog. Thanks for sharing with us. Such amazing information.

    OdpowiedzUsuń
  6. This is an awesome motivating article.

    OdpowiedzUsuń
  7. You put truly extremely accommodating data. Keep it up.

    OdpowiedzUsuń
  8. "Impressive Thanks for the post! Carry on, don’t stop!

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP