Ostatnio rozdarta miedzy budowę, pracę i inne codzienne sprawy, w kuchni idę po prostu na łatwiznę. Co nie znaczy wcale że spod moich rąk wychodzą dania które tracą na smaku. W tym wypadku wystarczyło w naczyniu ułożyć kawałek fety, obłożyć warzywami i zioła i proszę. Pyszne danie, które także fajnie sprawdzi się na imprezę.
FETA PIECZONA Z WINOGRONAMI, POMIDORAMI I OLIWKAMI
1 kawałek prawdziwego sera Feta
kiść ciemnych winogron
kiść pomidorków koktajlowych
kilka zielonych oliwek
kilka gałązek świeżych ziół (użyłam tymianku i oregano)
2 ząbki czosnku
sól
pieprzem
płatki chilli
oliwa
Piekarnik nagrzej na 200 stopni C. Kostkę fety umieść w naczyniu żaroodpornym, dookoła niej poukładaj winogrona, pomidory oraz oliwki. Obierz czosnek i powciskaj między warzywa. Całość oprósz solą, pieprzem, płatkami chilli, świeżymi ziołami oraz skrop oliwą. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut. Podawaj z pieczywem.
SMACZNEGO!!!
I co, feta się nie rozpływa w naczyniu ?
OdpowiedzUsuńTo jest zdjęcie fety już po upieczeniu :) Więc nie nie rozpływa się , trzeba pamiętać tylko żeby kupić prawdziwą fetę ;)
UsuńPozdrawiam Ania
Ten przepis jest super. Mega polecam. To danie było hitem na ostatniej imprezie ze znajomymi, którą organizowaliśmy z mężem. Kupiłam wszystkie składniki tutaj, bo mam zaufanie do tego sklepu, że zawsze wszystko pyszne i świeże. Nie zawiodłam się tym razem. Dzięki winogronom feta zyskuje zaskakującego aromatu.
OdpowiedzUsuńJestem bardzo zadowolony ,że trafiłem na ten blog. Na pewno będę tu wracał.
OdpowiedzUsuń