2 porcje
przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera VEGE
4-5 pomidorów
2 garści płatków migdałowych
szczypta szafranu
1 cebula
1 1/2 cm kawałek imbiru
1 łyżeczka ziaren kuminu
1 łyżeczka białej gorczycy
1 łyżeczka kozieradki
duża szczypta płatków chilli
3 ząbki czosnku
garść liści curry (użyłam suszonych)
400 ml mleka kokosowego
sól
olej
Pomidory natnij, włóż do miski i zalej wrzątkiem. Po minucie wyjmij je i obierz ze skórki. Szafran umieść w miseczce i zalej odrobiną wrzątku.
Rozgrzej patelnie, wrzuć na nią płatki migdałowe i praż aż się zrumienią. Następnie przesyp je do miseczki a na patelni rozgrzej olej. Dorzuć cebulę pokrojoną w piórka oraz imbir starty na tarce lub pokrojony w drobną kosteczkę. Wszystko smaż chwilę po czym dorzuć przyprawy. Gdy te zaczną pachnieć intensywnie, pokrój na plasterki czosnek i umieść na patelni. Całość chwilę smaż po czym zalej wodą z szafranem, mlekiem kokosowym i dołóż na patelnie liście curry i obrane i przekrojone na pół pomidory. Patelnie przykryj pokrywką i całość duś na małym ogniu około 15 minut. Na koniec dopraw solą. Curry podawaj z pikantnymi piklami lub mango chutneyem i ryżem.
SMACZNEGO!!!
Tym przepisem przekonałam swojego męża do curry!
OdpowiedzUsuńJest naprawdę super, robiłam je już tyle razy :)
UsuńCurry mnie jednak nie przekonuje, nie lubię, ale piękne miseczki! Skąd? :)
OdpowiedzUsuńW okresie letnim tak jak wspominałaś świetnie jest przyrządzać tego rodzaju dania.
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie, a pewnie jeszcze lepiej smakują ;)
Jestem bardzo zadowolony ,że tutaj trafiłem. Kto wejdzie na ten blog to dobrze zrobi.
OdpowiedzUsuń