BRIOCHE
2 mniejsze brioszki lub 1 większa i 5 bułek
7 g suszonych drożdży
500 g mąki pszennej
120 g masła
220 g mleka
50 g drobnego cukru
1 plaska łyżeczka soli
2 jajka
szczypta mielonych waniliowych lasek
żółtko rozkłócne z mlekiem
W miseczce umieść drożdże, dolej trochę letniego mleka i dodaj szczyptę cukru. Odstaw na kilka minut aż drożdże zaczną pracować. W międzyczasie do rondla włóż masło i podgrzewaj aż się rozpuści, następnie odstaw do przestygniecia.W misce miksera umieść resztę cukru i mleka, jajka , sól oraz mąkę. Dodaj zaczyn drożdżowy oraz ostygnęte masło i zacznij wyrabiać ciasto. Powinno to zająć około 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Następnie przykryj ciasto folią i odstaw na co najmniej 1.5 h do wyrastania. Po tym czasie możesz zacząć formować brioszkę lub miskę z ciastem wstaw na noc do lodówki i resztą zajmij się rano. Jeśli wybrałaś/eś drugą opcję, rano miskę z ciastem wyjmij na około godzinę przed tym jak zaczniesz formować brioszkę.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Odłoż 1/3 ciasta. Resztę podziel na trzy równe części. Każdą uformuj w kulę i umieść w keksówce. Z reszty odłożonego ciasta uformuj małe bułeki i umieść je w papilotkach. Odstaw na minimu godzinę do wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik na 180 stopni C. Brioszki posmaruj rozkłóconym z mlekiem żółtkiem iw sta do nagrzanego piekarnika. Piecz około 30-40 minut aż ładnie się zrumienią. Wyjmij je z piekarnika i zostaw do przestygnięcia.
SMACZNEGO!!!
Czy to coś a la nasza polska drożdżówka? Wygląda podobnie stąd moje pytanie :)
OdpowiedzUsuńTak dokładnie, tylko bardziej maślana :)
UsuńI co na te tosty faktycznie nigdy się nie da odłożyć? :D
OdpowiedzUsuńKoleżanka powiedziała mi o tym blogu. Na 100 procent na tym blogu zostanie.
OdpowiedzUsuń