poniedziałek, 11 maja 2020

JAPOŃSKIE NALEŚNIKI.

Bardzo puszyste i lekkie japońskie naleśniki wylądowały na liście naszych ulubionych śniadań, trzeba pamiętać tylko aby przed pójściem spać wyjąć składniki placków na blat i wtedy rano można delektować się ich smakiem. 


JAPOŃSKIE NALEŚNIKI
12 sztuk

3 białka
20 g drobnego cukru
30 g masła
60 ml mleka
3 żółtka
50 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sproszkowanej wanilii 
olej do smażenia placków

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W rondlu rozpuść masło. Rozpuszczone masło przelej do miski, dodaj mleko oraz żółtka. Odmierz potrzebną ilość mąki i przesiej ją do mokrych składników, dodaj mielone waniliowe laski po czym całość wymieszaj przy pomocy rózgi. W misce miksera umieść białka i zacznij je ubijać na wysokich obrotach. W międzyczasie w dwóch partiach dodaj do nich cukier. Gdy białka będą sztywne, wmieszaj je w trzech częściach przy pomocy rózgi kuchennej w resztę naleśnikowego ciasta, tak aby ciasto nie opadło. Powinno być mocno puszyste. Rozgrzej patelnie posmarowaną minimalną ilością oleju i za pomocą łyżki nałóż porcje ciasta. Smaż z obydwu stron na bardzo małym ogniu najlepiej pod przykryciem. Podawaj od razu po usmażeniu z owocami i miodem.
SMACZNEGO!!! 


8 komentarzy:

  1. Anonimowy19 maja, 2020

    WYDAJE SIĘ SUPER I SMACZNE PRZETESTUJE

    OdpowiedzUsuń
  2. Perfekcyjne! Aż żałuję, że dopiero na dniach trafiłam na Twój przepis. Pomyśleć, że mogłam się nimi zajadać już od maja:D Ewidentnie muszę tu częściej zaglądać:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem ciekawy ile osób na ten blog wchodzi. Ten blog jest bardzo ciekawy.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP