środa, 29 kwietnia 2020

CHAŁKA.

W tym całym szaleństwie mnie również dopadła chęć upieczenia chałki. W końcu zerkały na mnie z ekranu telefonu wszechobecne drożdżowe wypieki. Nastawiłam więc ciasto drożdżowe na noc i rano raczyliśmy się taką oto pięknością, której część zostawiłam specjalnie na przerobienie, ale o tym innym razem. 




CHAŁKA
1 duża lub 2 mniejsze chałki

CIASTO
7 g suszonych drożdży
180 ml mleka
50 g drobnego cukru
500 g mąki pszennej
2 jajka
duża szczypta soli

KRUSZONKA
60 g mąki pszennej
50 g drobnego brązowego cukru
40 g zimnego masła pokrojonego w kostkę

1 żółtko rozmieszane w odrobiną mleka

W miseczce umieść drożdże, dolej trochę letniego mleka i dodaj szczyptę cukru. Odstaw na kilka minut aż drożdże zaczną pracować. W misce miksera umieść resztę cukru i mleka, jajka , sól oraz mąkę. Dodaj zaczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto. Powinno to zająć około 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Następnie przykryj ciasto folią i odstaw na co najmniej 1.5 h do wyrastania. Po tym czasie możesz zacząć formować chałkę lub miskę z ciastem wstaw na noc do lodówki i resztą zajmij się rano. Jeśli wybrałaś/eś drugą opcję, rano miskę z ciastem wyjmij na około godzinę przed tym jak zaczniesz formować chałkę. Ciasto wyjmij na blat i podziel na pół. Każdą połówkę podziel na trzy równe części i uformuj z nich grube wałki, które następnie zapleć w warkocze. Z drugą częścią ciasta postąp podobnie. Chałki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużej odległości od siebie. Przykryj je ręcznikiem kuchennym i zostaw do wyrastania na minimum godzinę.
W międzyczasie przygotuj kruszonkę, umieszczając wszystkie jej składniki misce. Rozetrzyj je palcami aż przyjmą odpowiednią strukturę po czym umieść ją na jeszcze trochę w lodówce. Piekarnik nagrzej na 180 stopni C.
Wyrośniętą chałkę posmaruj żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posyp przygotowaną wcześniej kruszonką. Wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika i piecz około 30-35 minut, aż chałka się zarumieni. Wyjmij na blat i daj jej ostygnąć. Podawaj po prostu z masłem lub ulubionym dżemem.
SMACZNEGO!!!







3 komentarze:

  1. Nie ma nic smaczniejszego niż chałka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak dokładnie, zwłaszcza gdy jest ciepła :)

      Usuń
  2. Niektórych komentarzy pod tym artykułem nie rozumiem. Chodź blog jest bardzo ciekawy.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP