środa, 8 kwietnia 2020

JAGIELNIK Z MANGO.

Totalnie nie czuję zbliżających się świąt, które już są praktycznie za rogiem. Ale podejrzewając że tak będzie już jakiś czas temu przygotowałam dla Was przepis który sprawdzi się na święta. Jeśli tylko macie zapas kaszy jaglanej w domu, to wykorzystajcie go do tego jagielnika. Górną galaretkę możecie przygotować z dowolnych mrożonych owoców, ale połączenie mango z kokosem smakuje obłędnie, więc jeśli macie tylko możliwość użyjcie mango.






JAGIELNIK Z MANGO
tortownica o średnicy 20 cm

SPÓD JAGIELNIKA
150 g  ulubionych ciastek
50 g masła  (oleju kokosowego w wersji wege)

JAGIELNIK
200 g kaszy jaglanej
750 mleka roślinnego (użyłam płynnej części kokosowego z puszki oraz resztę owsianego owsianego) *
80 g drobnego cukru
szczypta mielonych lasek wanilii
gęsta część mleka kokosowego z puszki
50 g musu kokosowego

GALARETKA MANGO
230 g pulpy mango (najlepiej użyć takiego z puszki z mango alphonso)
2 łyżeczki żelatyny

świeże owoce mango do dekoracji

* aby mleko się rozwarstwiło umieść puszkę z mlekiem na kilka godzin w lodówce.

W pierwszej kolejności przepłucz porządnie kaszę pod bieżącą wodą, zalej zimną wodą i odstaw na minimum 6 godzin. Następie odcedź i przełóż ją do garnka. Otwórz puszkę mleka kokosowego i do garnka odlej jego płynną część, gęstą część odłóż na później. Uzupełnij innym mlekiem roślinnym, tak aby płynów było około 650 ml. Garnek wraz z zawartością ustaw na ogniu i gotuj około 25 minut pod przykryciem. Sprawdzaj w międzyczasie czy kasza się nie przypala, ewentualnie podlej ją jeszcze mlekiem lub wodą.
W międzyczasie w malakserze rozdrobnij ciastka na spód, dodaj roztopione masło i masą wylep tortownicę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowaną formę wstaw do lodówki, aby spód stężał. 
Ugotowaną , jeszcze gorącą kaszę przełóż najlepiej do blendera kielichowego, dodaj resztę mleka kokosowego oraz mus kokosowy. Blenduj całość do uzyskania gładkiej masy, którą następnie przelej do formy, a gdy wystygnie wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
Rano przygotuj galaretkę na górę. W miseczce umieść żelatynę i zaleją ją 1/3 puree, wymieszaj odstaw do napęcznienia. Resztę puree umieść w rondlu i zagotuje. Rondel zdejmij z ognia, poczekaj chwile po czym przelej do środka część puree z żelatyną. Mieszaj aż ta dokładnie się rozpuści. Masę wylej na górę jagielnika i wstaw do lodówki aż stężeje.
SMACZNEGO!!!





5 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam podobnego ciasta. Chętnie bym spróbowałam, chociaż wiadomo - za pierwszym razem nie wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że powinno się udać :) To nawet nei ciasto, bardziej deser :)

      Usuń
  2. wygląda obłędnie, tylko czym zastąpić mus kokosowy? dodać wiórki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej jakby był ten mus, jest dostępny w Lidlu lub Rossmannie, ale jeśli bym go nie miała dodałabym posiekaną białą czekoladę do gorącej kaszy.

      Usuń
  3. Mango ma taki wyjątkowy smak, że pasuje zarówno do deserów jak i tortów. Ten prezentuje się wyśmienicie na pewno będzie gwoździem uroczystości, na którą został przygotowany i ją uświetni.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP