czwartek, 2 kwietnia 2020

PAVLOVA Z ORANGE CURD I POMARAŃCZAMI.

Tak, ostatnio staram się nadrobić zaległości w przepisach. Może nie idzie mi to tak szybko jakbym chciała, bo chłopacy w domu raczej nie sprzyjają atmosferze skupienia i realizowania założonego planu, ale zaległości się zrobiło się za dużo.
Kontynuując więc cytrusowy temat tym razem zapraszam Was na Pavlovę z orange curd i pomarańczami. Powiem Wam że smakowała tak dobrze jak się prezentuje ;)



PAVLOVA Z ORANGE CURD I POMARAŃCZAMI

ORANGE CURD
5 czerwonych pomarańczy 
4 żółtka 
50 g drobnego cukru
płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka masła lub oliwy

PAVLOVA
180 g białek (około 3-4 białek)
200 g drobnego cukru
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu

kilka pomarańczy do dekoracji
śmietana ubita z odrobiną cukru i wanilią

Przygotowania zacznij przynajmniej dzień wcześniej od zrobienia orange curd. W rondu umieść skórkę z 1 pomarańczy oraz sok ze wszystkich. Wyciskając sok z pomarańczy użyj sitka aby nie znalazły się w nim kawałki owoców czy pestki. Dodaj cukier oraz żółtka i całość podgrzewaj na dość małym ogniu. Gdy masa zacznie gęstnieć, dolej do niej mąkę uprzednio wymieszaną z małą ilością soku. Mieszaj do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec dodaj masło, mieszaj aż całkowicie się rozpuści. Gotowy curd przelej do słoika. Gdy ostygnie wstaw do lodówki.
Piekarnik nagrzej na 160 stopni C. W misce miksera umieść zimne białka oraz cukier. Ubijaj dość długo na bardzo wysokich obrotach. Gdy rozetrzesz masę pomiędzy palcami struktura cukru nie powinna być wyczuwalna. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Składniki wmieszaj delikatnie w masę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i za pomocą noża cukierniczego uformuj z białek kształt pavlovy. Wstaw ją do nagrzanego piekarnika po czym zmniejsz od razu temperaturę na 130 stopni. W piekarniku pavlova powinna spędzić około 60 - 70 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale bezę zostaw  środku do ostygnięcia. 
Pavlovę podawaj udekorowaną bitą śmietaną, orange curdem oraz pomarańczami.
SMACZNEGO!!!




2 komentarze:

  1. Polacy już nie mają musu pomarańczowego, tylko orange curd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak się składa że to nie jest mus pomarańczowy

      Usuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP