poniedziałek, 26 sierpnia 2013

CIASTKA Z RICOTTĄ I OWOCAMI.

Lato mija niestety nieubłagalnie. Na komputerze w długiej kolejce czeka stale powiększająca sie liczba zdjęć do obrobienia. Ja odkładam to na później, bo muszę zdażyć pokończyć rozpoczęte sprawy, ale myślami jestem już daleko na wakacjach, które na całe szczęście ropoczynają się dla mnie już za kilka dni. Między włoskimi myślami a obowiązkami zawodowymi piszę tego posta bo te ciastka są tego zdecydowanie warte. W kruchym cieście ukryte jeszcze letnie owoce otulone ricottą. Czegóż można chcieć bardziej do kawy na osłodzenie przedwakacyjnego szaleństwa :)



CIASTKA Z RICOTTĄ I OWOCAMI
16 sztuk

CIASTO
przepis na ciasto STĄD
240 g mąki pszennej
160 g masła
70 g cukru
1/2 łyżeczki soli
80 g maślanki
skórka z pomarańczy

125 g sera ricotta
łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki cukru
żółtko
maliny+ jagody lub inne świeże owoce
brązowy cukier do posypania wierzchu ciastek

W misce umieścić mąkę, cukier, sól oraz skórkę z pomarańczy. Zimne masło pokroić w kostkę i wrzucić do reszty składników. Ciasto wyrabiać ręcznie lub przy pomocy miksera, rozcierając masło z mąką do czasu aż przyjmie konsystencję piasku. Następnie wlać maślankę i szybko je wyrobić, na koniec formując kulę którą umieścić zawiniętą w folię spożywczą w lodówce na minimum 30 minut. 
Piekarnik nagrzać na 200 stopni C. Ricottę wymieszać z cukrem oraz żółtkiem. Owoce umyć i osuszyć. Zimne ciasto wyjąć z lodówki i wałkować cienko. Następnie wykroić z niego okręgi. Na połowie  umieścić łyżeczkę sera z dodatkami oraz kilka owoców. Następnie przykryć okręgiem ciasta zlepiając brzegi naokoło. Na koniec w każdym ciastku naciąć krzyżyk nożem, aby para miała gdzie się ulatniać i wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i piec około 20 minut do czasu aż wierzch się zrumieni. 
SMACZNEGO!!!



17 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają te ciasteczka, tak krucho i słodko :-) Z przyjemnością sięgnęłabym po kilka sztuk!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, jakie ciacha<3 pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis! A ciasteczka wygladają pysznie! Śliczne zdjęcia :))

    OdpowiedzUsuń
  4. a czy może być coś cudowniejszego i bardziej smacznego od takiego ciasteczka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rafalke, na pewno znajdzie się kilka takich rzeczy :)

      Usuń
  5. Oj na temat zaległych przepisów i zdjęć to sama mogę coś napisać ;) Gdzieś zalega jeszcze dżem morelowy i wiele innych, obawiam się że sezon się na nie skończy niebawem ;) A ja już myślę o dyni :)
    Ciasteczka idealne do popołudniowej kawy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też o dyni już myślę, ale to dopiero po wakacjach :)

      Usuń
  6. mi też się zaległości piętrzą, przeziębienie spowolniło moją aktywność;) fajny przepis i piękne zdjęcia!:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. ale ładne talerzyki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Zufiku, niestety tylko wypożyczone :)

      Usuń
  8. Bardzo przyjemna sesja, a talerzyki zaiste bajeczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasteczka to pyszny i wszechstronny przysmak, którym można się delektować na wiele różnych sposobów. Niezależnie od tego, czy lubisz je chrupiące, gumiaste czy miękkie, istnieje przepis na każde upodobanie.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP