czwartek, 10 grudnia 2015

ZIMTSTERNE CZYLI ŚWIĄTECZNE CYNAMONOWE GWIAZDKI.

Muszę stwierdzić że w tym roku jej nie czuje. Atmosfera świąteczna czeka gdzieś uśpiona. Spowodowane to jest pewnie pogodą za oknem, która wydaje się być całkowicie wiosenna. Jest tak jakby zima zgubiła się gdzieś po drodze i zamiast niej zaczęła budzić się wiosna. Ale nie traćmy nadziei, jest jeszcze trochę czasu i może świat zostanie skąpany w płatkach śniegu, które chyba marzą się już każdemu. Do świąt w końcu zostały tylko dwa tygodnie. Czasu mało a chcę Wam przedstawić jeszcze tyle przepisów. Trzymajcie kciuki żebym zdążyła. Zaczynam od naprawdę pysznych niemieckich ciasteczek. W środku ciągnące się, mocno migdałowe z posmakiem cynamonu. Trochę ciężko się je wykrawa bo ciasto klei się do foremki, ale wystarczy obtaczać je za każdym razem w cukrze pudrze i idzie gładko. Gwiazdki sprawdzą się też jako jadalny prezent. I są bezglutenowe. Zróbcie je koniecznie.



ZIMTSTERNE 
CZYLI ŚWIĄTECZNE CYNAMONOWE GWIAZDKI
około 3 blachy małych gwiazdek

2 białka
szczypta soli
150 g cukru pudru
250 g mielonych migdałów
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Białka umieścić w misce miksera, dodać szczyptę soli i ubić na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania dodać do nich partiami cukier puder. Mielone migdały wymieszać z cynamonem i ekstraktem waniliowym. Z masy białkowej odłożyć 4 łyżki do miseczki. Do pozostałej masy dodać mieszankę migdałów z przyprawami. Wszystko wymieszać razem przy pomocy szpatułki. Z masy uformować kulę, którą umieścić między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Ciasto gdyby za mocno się kleiło można podsypać cukrem pudrem. Rozwałkować na około 0.5 cm grubości i wykrawać z niego gwiazdki. Ja użyłam małej foremki, ale możecie użyć większej, będzie mniej wycinania. Gdyby ciasto za mocno się kleiło i nie dało wykrawać się z niego gwiazdek, ciasto po rozwałkowaniu zostawić na trochę na blacie. Gdy podeschnie będzie łatwiejsze w obróbce. Wykrojone ciastka umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ich górę dekorować odłożoną wcześniej masą. Najlepiej rozprowadzać lukier za pomocą wykałaczki. Piec w nagrzanym na 150 stopni C piekarniku na dolnej półce około 10-15 minut. Uważając aby masa na górze ciasteczek nie zrobiła się żółta. Przechowywać w zamkniętej puszce.
SMACZNEGO!!!




6 komentarzy:

  1. jak długo można przechowywać takie ciasteczka? wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że 2 tygodnie spokojnie :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Robiłam, są przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam wrażenie, że klimat się ocieplił i musimy się pożegnać z białymi świętami niestety, bo dla mnie atmosfera świąt to też śnieg. A ciasteczka śliczne :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP