poniedziałek, 22 maja 2017

MARCEPANOWY SERNIK Z MAKIEM.

Ufff...... udało mi się nareszcie skończyć ten wpis. Chyba pierwszy raz tak dużo czasu i w tylu ratach zajęło mi napisanie przepisu. Łatwo nie jest, ale nie będę narzekać bo wiem że ciężki czas szybko mija, a Benek i jego pierwsze uśmiechy wynagradzają wszystko. Nie przeciągam więc więcej tylko zapraszam na sernik :)




MARCEPANOWY SERNIK Z MAKIEM
tortownica o średnicy 21 cm

SPÓD
100 g mielonych migdałów
80 g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
90 g zimnego masła
1 żółtko
szczypta soli

MASA SEROWA
200 g masy marcepanowej
80 g drobnego cukru
600 g sernikowego twarogu*
100 g sera mascarpone*
2 łyżki maku
1 białko*
3 jajka*
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

GANACHE Z BIAŁEJ CZEKOLADY
50 ml śmietanki 30%
120 g białej czekolady

*składniki powinny być w temperaturze pokojowej

W misce miksera umieścić mielone migdały, mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sól. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i zacząć wyrabiać kruche ciasto. W trakcie dodać do ciasta żółtko i gdyby była taka konieczność to odrobinę zimnej wody. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, którą następnie zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na minim 30 minut.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wylepić nim spód tortownicy, uprzednio wyłożony papierem do pieczenia. Na spodzie umieścić kawałek papieru do pieczenia i wysypać ceramiczne kulki lub fasolę. Piec w nagrzanym piekarniku około 15-20 minut, po czym zdjąć kulki oraz papier i piec jeszcze około 5-10 minut aż spód lekko się zrumieni.
W międzyczasie gdy spód się piecze przygotować masę serową. W misce umieścić rozkruszony marcepan, cukier, dwa rodzaje sera oraz mak. Płaskim mieszadłem zmiksować delikatnie masę, uważając aby jej zbytnio nie napowietrzyć. W trakcie mieszania dodać białko i pojedynczo wbijać jajka. Na koniec do masy dodać mąkę ziemniaczaną i wszystko razem wymieszać. Masę serową wylać na podpieczony spód po czym umieścić w piekarniku. Piec 15 minut po czym zmniejszyć temperaturę na  stopni i piec jeszcze około 45-50 minut. Po upieczeniu piekarnik uchylić na około 20 minut, po czym wyjąć sernik na blat. Gdy całkiem ostygnie umieścić w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
W garnuszku zagotować śmietankę, zdjąć ją z ognia po czym dodać posiekaną białą czekoladę. Mieszać aż czekolada się rozpuści po czym masę wylać na zimny sernik.
SMACZNEGO!!!





5 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham serniki, uwielbiam marcepan :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo. Następnym razem musisz wpaść jak będę piekła coś z marcepanem :)

      Usuń
  3. Cudowny! Bardzo oryginalny, szalenie mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP