Ufff...... udało mi się nareszcie skończyć ten wpis. Chyba pierwszy raz tak dużo czasu i w tylu ratach zajęło mi napisanie przepisu. Łatwo nie jest, ale nie będę narzekać bo wiem że ciężki czas szybko mija, a Benek i jego pierwsze uśmiechy wynagradzają wszystko. Nie przeciągam więc więcej tylko zapraszam na sernik :)
MARCEPANOWY SERNIK Z MAKIEM
tortownica o średnicy 21 cm
SPÓD
100 g mielonych migdałów
80 g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
90 g zimnego masła
1 żółtko
szczypta soli
MASA SEROWA
200 g masy marcepanowej
80 g drobnego cukru
600 g sernikowego twarogu*
100 g sera mascarpone*
2 łyżki maku
1 białko*
3 jajka*
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
GANACHE Z BIAŁEJ CZEKOLADY
50 ml śmietanki 30%
120 g białej czekolady
*składniki powinny być w temperaturze pokojowej
W misce miksera umieścić mielone migdały, mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sól. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i zacząć wyrabiać kruche ciasto. W trakcie dodać do ciasta żółtko i gdyby była taka konieczność to odrobinę zimnej wody. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, którą następnie zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na minim 30 minut.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wylepić nim spód tortownicy, uprzednio wyłożony papierem do pieczenia. Na spodzie umieścić kawałek papieru do pieczenia i wysypać ceramiczne kulki lub fasolę. Piec w nagrzanym piekarniku około 15-20 minut, po czym zdjąć kulki oraz papier i piec jeszcze około 5-10 minut aż spód lekko się zrumieni.
W międzyczasie gdy spód się piecze przygotować masę serową. W misce umieścić rozkruszony marcepan, cukier, dwa rodzaje sera oraz mak. Płaskim mieszadłem zmiksować delikatnie masę, uważając aby jej zbytnio nie napowietrzyć. W trakcie mieszania dodać białko i pojedynczo wbijać jajka. Na koniec do masy dodać mąkę ziemniaczaną i wszystko razem wymieszać. Masę serową wylać na podpieczony spód po czym umieścić w piekarniku. Piec 15 minut po czym zmniejszyć temperaturę na 150 stopni i piec jeszcze około 45-50 minut. Po upieczeniu piekarnik uchylić na około 20 minut, po czym wyjąć sernik na blat. Gdy całkiem ostygnie umieścić w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
W garnuszku zagotować śmietankę, zdjąć ją z ognia po czym dodać posiekaną białą czekoladę. Mieszać aż czekolada się rozpuści po czym masę wylać na zimny sernik.
SMACZNEGO!!!
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :)
UsuńKocham serniki, uwielbiam marcepan :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo. Następnym razem musisz wpaść jak będę piekła coś z marcepanem :)
UsuńCudowny! Bardzo oryginalny, szalenie mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńna ile stopni trzeba zmniejszyć temperaturę w piekarniku po 15 minutach pieczenia ? ;-)
OdpowiedzUsuńNa 150 stopni :)
Usuń