Dyniowego szaleństwa u mnie ciąg dalszy. Tym razem PUREE Z DYNI dodałam do gofrów, do tego pieczone z cynamonem śliwki i śniadanie lub kto woli deser idealnie jesienny. Mam ochotę na więcej. A jakie są ulubione Wasze dania/desery z dynią ? Bo szukam inspiracji do kolejnych eksperymentów :)
70 g masła
160 g puree z dyni z TEGO przepisu
3 jajka
1 łyżka brązowego cukru
400 ml mleka
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
śliwki
cynamon
brązowy cukier
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Śliwki umyć, wydrylować i pokroić na ósemki. Przełożyć na blachę do pieczenia, posypać brązowym cukrem, cynamonem po czym wymieszać. Blachę z przygotowanymi śliwkami umieścić w nagrzanym piekarniku i piec około 20-30 minut.
Masło roztopić i ostudzić. W misce miksera umieścić resztą składników na ciasto oraz masło po ostudzeniu. Całość zmiksować po czym odstawić na około 15 minut. Po tym czasie rozgrzać porządnie gofrownicę, umieścić w niej ciasto i smażyć gofry około 5-6 minut, aż ładnie się zrumienią. Podawać z upieczonymi uprzednio śliwkami.
SMACZNEGO!!!
Smacznie wygląda! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje <3
UsuńPiękne są :) Mam zamiar zrobić, aby przemycić dynię mojemu szkrabowi :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, każdy sposób jest dobry :)
Usuń