Super food to ostatnio bardzo modny temat, którym bombardują nas ze wszechstron. Producenci i sprzedawcy wymyślają coraz to nowe hasła i dopinają łatkę super foodów kolejnym produktom. Wszystko ładnie, pięknie, ale czy musimy sięgać po dziwnie brzmiące i mniej dostępne produkty aby zdrowo się odżywiać ? Niekoniecznie. W nowej książce Sophie Manolas pod tytułem Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem, znajdziecie proste przepisy, dzięki którym będziecie mogli wykorzystać zdrowotne właściwości ogólnie znanych i dostępnych super foodów takich jak szpinak, marchew, imbir czy bataty. Sophie Manolas jest dietetykiem klinicznym oraz ekspertką do spraw odżywania. Autorka na własnej skórze przetestowała swoją filozofię odżywania, co skłoniło ją do napisania tej książki. Sama książka zawiera mało skomplikowane przepisy z ogólnodostępnych składników. Przypadnie ona do gustu osobom, które nie poszukują nowości w swojej kuchni, lecz wolą proste i sprawdzone połączenia smakowe. Muszę przyznać jeszcze, że dla mnie jako miłośniczki fotografii kulinarnej, mocno rozczarowujące są niestety zdjęcia w tej książce. I tak jak sama okładka powoduje, że chętnie bym po nią sięgnęła, to niestety środek nie dotrzymuje jej poziomu.
Przetestowałam jak na razie jeden przepis z tej książki i muszę przyznać że raczej zostanie z nami na stałe. Burgery te zjadaliśmy z bułkami, lecz myślę że bez pieczywa, z dużą ilością warzyw też Wam zasmakują.
BURGERY Z BATATÓW, SZPINAKU I KOMOSY RYŻOWEJ
około 8 sztuk w zależności od wielkości
2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
4 garście umytego szpinaku
1 szklanka ugotowanych i zmiksowanych na puree batatów
3 jajka
1/4 szklanki płatków owsianych
posiekane świeże zioła
szczypta płatków chilli
sól
olej do smażenia
bułki z TEGO przepisu
Szpinak posiekać i wrzucić do miski. Dodać ugotowaną komosę, bataty, płatki owsiane, posiekane zioła oraz jajka. Doprawić płatkami chilli oraz solą i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum 20 minut. Na patelni rozgrzać olej, w masy formować rękoma burgery po czym smażyć na mocno rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony. W razie gdyby masa okazała się za rzadka do lepienia burgerów, dodać jeszcze trochę płatków owsianych. Burgery podawać z bułce z dużą ilością warzyw i jogurtem.
SMACZNEGO!!!
SUPERFOOD, CZYLI JAK LECZYĆ SIĘ JEDZENIEM
Sophie Manolas
Premiera 13.09.2017
Wydawnictwo BUCHMANN
Sophie Manolas
Premiera 13.09.2017
Wydawnictwo BUCHMANN
Myślę, żę zjadłabym takiego burgera ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje się łatwy więc z niego na pewno skorzystam :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJest bardzo prosty, mam nadzieje że będą smakować :)
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny ten burger. Uwielbiam wszystkie warzywne :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że Ci się podoba :)
UsuńFantastyczne smaki, poza komosą(być może kiedyś mój stosunek do niej się zmieni), zatem czy mogę ją zastąpić np.kaszą jaglaną?
OdpowiedzUsuńMyślę że kasza jaglana powinna pasować. Tylko dobrze całość dopraw :) Pozdrawiam :)
UsuńTaki domowy burger to posiłek na wagę złota. Nie łatwo zrobić taki jak z food trucka ale jak już ma się taki przepis to sukces gwarantowany!
OdpowiedzUsuń