niedziela, 29 października 2017

KARDAMONOWE CIASTO Z JABŁKAMI I RUMEM.

Kto pospał dzisiaj to jego, na pewno ja nie zaliczam się do tych osób. Ale żeby niedziela nie była taka zła to trzeba zrobić ciasto. To zalicza się do tych naprawdę prostych i szybkich i wcale nie musicie mieć do jego przygotowania patelni typu skillet, w zwykłej formie też wyjdzie. Pięknej niedzieli pomimo szalejącego za oknem orkanu Grzegorz :)



KARDAMONOWE CIASTO Z JABŁKAMI I RUMEM
przepis z bloga HALF BAKED HARVEST

160 g mąki pszennej
ziarenka z 4 strąków kardamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g roztopionego i ostudzonego masła
2 jajka
100 g brązowego cukru
3 łyżki rumu lub koniaku
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/3 szklanki maślanki
3 jabłka + 1-2 łyżki brązowego cukru

Piekarnik nagrzać na 180 stopni C.  Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. W jednej misce wymieszać mąkę pszenną, ziarenka roztarte w moździerzu, proszek do pieczenia oraz sól. W drugiej misce utrzeć na puszystą masę jajka z cukrem, a następnie dodać rum oraz ekstrakt z wanilii. Dodać maślankę oraz masło i wymieszać. Następnie w dwóch partiach wmieszać mąkę, delikatnie mieszając całość za pomocą szpachtułki. Jabłka przeciąć na cztery części, wydrążyć po czym każdą część pokroić na cienkie plasterki. Ciasto wylać do wcześniej przygotowanej formy, na wierzchu ułożyć jabłka, całość posypać jeszcze brązowych cukrem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 45-50 minut, do zrumienienia.
SMACZNEGO!!!





2 komentarze:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP