niedziela, 20 stycznia 2019

GOFRY SUZETTE.

Nie wiem dlaczego, ale styczeń jest takim miesiącem w którym chce mi się najbardziej gofrów. Nie walczę więc z tym i wymyślam kolejne połączenia. 
Na pierwszy ogień poszły gofry suzette czyli  pyszne i chrupiące gofry owsiane skąpane w słodkim, pomarańczowym syropie. Nie jestem w stanie opisać, jakie wyszły dobre :)




GOFRY SUZETTE

GOFRY OWSIANE
150 g płatków owsianych
150 g mąki pszennej
40 g masła
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
250-300 ml mleka owsianego

SOS POMARAŃCZOWY
4 łyżki brązowego cukru
60 g masła
skórka z 1 1/2 pomarańczy
sok z 2-3 pomarańczy

Płatki owsiane zmiksuj na drobno, przesyp do miski łącząc z mąką pszenną. W rondelku umieść masło oraz brązowy cukier i podgrzej całość tak aby masło się rozpuściło. Miksturę dodaj do mąk. Do miski dodaj także ekstrakt waniliowy. proszek do pieczenia sól oraz jajka. Zacznij miksować ciasto za pomocą miksera dodając na początek 250 ml mleka. Ciasto na gofry odstaw przynajmniej na 20 minut. W tym czasie ciasto zgęstnieje, dodaj więc w razie konieczności więcej mleka. Ciasto powinno bez problemu rozlewać się po gofrownicy. Korzystając z wytycznych producenta przygotuj gofry.
W trakcie możesz zrobić sos pomarańczowy. Na patelni z grubym dnem umieść brązowy cukier i podgrzewaj aż całkowicie się rozpuści, uważając aby się nie spalił. Następnie dodaj do karmelu masło, a gdy ono roztopi się całkowicie wlej na patelnie sok z pomarańczy oraz dorzuć startą skórkę. Całość smaż aż sos zgęstnieje. 
Gdy sos będzie miał odpowiednią konsystencję wkładaj na patelnie gofry i duś w sosie przez kilka minut z każdej strony. Podawaj z jogurtem skropiony odrobiną sosu.
SMACZNEGO!!!



3 komentarze:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP