czwartek, 31 stycznia 2019

ORZECHOWA PANNA COTTA Z SOSEM CZEKOLADOWYM.

Ostatnio jakoś mi nie po drodze z blogiem i social mediami. Chyba mam ostatnio za dużo na głowie, co przekłada się na moją aktywność tu. Brak weny i chęci nie ułatwia sprawy, ale pracuje nad tym. Cały czas coś tam przyrządzam i fotografuje, także jeśli tylko się zmobilizuje to podzielę się z Wami nowymi przepisami. 
Na pierwszy ogień idzie panna cotta z masłem orzechowym i sosem czekoladowym. Choć składa się głównie z jogurtu, to do dietetycznych dań raczej nie należy. Masło orzechowe, mleko skondensowane robią swoje jeśli chodzi o kaloryczność, ale dodają też smaku, a o smak przecież chodzi najbardziej.




ORZECHOWA PANNA COTTA Z SOSEM CZEKOLADOWYM
przepis inspirowany tym przepisem SIMONE KITCHEN
4 porcje

PANNA COTTA
180 ml śmietanki 30%
3 1/2 łyżeczki żelatyny
500 g jogurtu naturalnego
150 g masła orzechowego z kawałkami
120 g mleka skondensowanego
szczypta soli

SOS CZEKOLADOWY
100 ml śmietanki
60 g gorzkiej czekolady

Około 50 ml śmietanki odlej, dorzuć do niej żelatynę i odstaw na kilka minut do napęcznienia. Resztę śmietanki zagotuj bo czym zdejmij ognia i rozmieszaj w niej dokładnie żelatynę. W misce miksera umieść jogurt, masło orzechowe, mlek, sól oraz rozpuszczoną w śmietance żelatynę. Wszystko razem zmiksuj do połączenia się składników i rozlej do mniejszych naczyń. Gdy masa ostygnie wstaw do lodówki na kilka godzin.
Śmietankę na sos zagotuj, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj aż ta się rozpuści.
Panna cotty wyjmij z naczyń. Gdy nie chcą wyjść, zamocz naczynie w ciepłej wodzie. Przed podaniem polej odrobiną sosu czekoladowego.
SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP