piątek, 1 lutego 2019

ZUPA DYNIOWA Z SOCZEWICĄ I HARRISĄ.

Idąc za ciosem mam dla Was kolejny przepis. W mojej misce wylądowała tym razem zupa z dyni z soczewicą i harrisą. Idealna na zimowy obiad. Dzięki dodatkowi harrisy, mocno grzeje od środka. Nie bójcie się jej tutaj dodać odpowiednio dużo, bo dzięki niej zupa dostaje pazura. I jeśli macie okazję przygotujcie ją dzień wcześniej, bo drugiego dna smakuje o niebo lepiej.




ZUPA DYNIOWA Z SOCZEWICĄ I HARRISĄ

1 cebula
1/2 dyni piżmowej
1 (lub więcej) łyżeczka harrisy
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczka mielonego kuminu
1 puszka pomidorów
1/ szklanki czerwonej soczewicy
1200 ml bulionu
sól
olej

Rozgrzej łyżkę oleju w garnku. Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Smaż aż się zeszkli po czym dodaj kolendrę oraz kumin. Po przesmażeniu dodaj obraną i pokrojoną w kostkę dynię wymieszaną w harrisą. Całość chwilę smaż po czym zalej pomidorami z puszki oraz bulionem. Na koniec dodaj przepłukaną w zimnej wodzie soczewicę. Dopraw solą. Zupę doprowadź do wrzenia po czym gotuj na małym ogniu około 30-40 minut aż soczewica i dynia zmiękną. Zmiksuj delikatnie zupę, zostawiając w środku kawałki warzyw. Podawaj z odrobiną jogurtu i grzankami.
SMACZNEGO!!!



1 komentarz:

  1. B.podobną,niezmiernie ostrą zagryzaną bagietka jadłem w Nabeul(Tunezja) byla pyszna.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP