Luty w tym roku jest u mnie strasznie mało produktywny jeśli chodzi o bloga. Ale nie nie obijam się. Jak to bywa w budowlance zbliża się wiosna, więc wszyscy chcą projekty na już.
Ale nie zaległam jeszcze całkowicie przed komputerem i coś jeszcze piekę i fotografuje.
W ramach ostatniego WYPIEKANIE NA ŚNIADANIE, które odbyło się w ostatni weekend zrobiłam cruffiny cynamonowe. Bardzo fajna, trochę inna wersja popularnych bułeczek cynamonowych. Tylko pamiętajcie trzeba zjadać je w miarę szybko bo potem robią się suche.
CRUFFINY CYNAMONOWE
korzystałam z przepisu SMAKI MAROKA
12 sztuk
185 ml letniej wody
2 łyżki cukru
7 g suszonych drożdży
450 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki soli
80 g bardzo miękkiego masła
około 130 g bardzo miękkiego masła
brązowy cukier
cynamon
roztopione masło
W miseczce umieścić połowę letniej wody, dodać łyżkę cukru oraz całe drożdże. Odstawić aż drożdże zaczną "bąbelkować". W misce miksera umieścić mąkę, sól, resztę wody oraz cukru oraz cały zaczyn. Przy pomocy miksera zacząć wyrabiać ciasto. W trakcie co jakiś czas dodawać po trochu masła. Gdy ciasto będzie elastyczne i gładkie umieścić je w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 1 1/2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych kawałków. Każdy rozwałkować cienko, najlepiej przy użyciu maszynki do makarony. Rozwałkowane ciasto powinno mieć wymiary około 70x20 cm. Rozwałkowane posmarować grubo masłem, posypać brązowym cukrem oraz cynamonem. Zwinąć rulon wzdłuż krótszego boku i odłożyć przykrywając szmatką.
Formę na muffiny wysmarować masłem. Każdy rulon przekroić na pół po czym zwinąć w ślimaka i umieścić w formie. Odstawić do wyrośnięcia na minimum 30 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik na około 180 stopni C.
Formę z cruffinami wstawić do nagzranego piekarnika i piec około 30 minut do zrumienienia. po upieczeniu i ostygnięciu można cruffiny maczać w roztopionym maśle, a następnie cukrze wymieszanym z cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)