Pierwszy deser w tym roku i to całkiem zdrowy. Wegański, bez dodatku cukru ale cholernie słodki. Jeśli więc z nowym rokiem postanowiliście wprowadzić w życie postanowienia o ograniczeniu cukru czy zdrowszym odżywaniu to jest to coś dla Was. A daktylowy karmel to moje odkrycie tego roku, idę właśnie wyjadać łyżeczką ze słoika. Udanego dnia <3
przepis od OATMEAL STORIES
3 porcje
DAKTYLOWY KARMEL
1/4 szklanki gładkiego masła orzechowego
1 szklanka daktyli
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki gorącej wody
KRUSZONKA
1 szklanka orzechów pekan lub brazylijskich
5 daktyli medjool
szczypta soli
ŚMIETANKA KOKOSOWA
gęsta śmietanka kokosowa z 1 puszki (aby bezprolemowo ją oddzielić od mleka schłodź puszkę)
gęsta śmietanka kokosowa z 1 puszki (aby bezprolemowo ją oddzielić od mleka schłodź puszkę)
1 łyżka syropu z agawy
1 duży banan
gorzka czekolada
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 30 minut. Następnie umieść je w malakserze, dodaj masło orzechowe oraz sól. Zacznij miksować, po czym zacznij dodawać po trochu wody. Dodawaj ją do momentu aż karmel będzie miał odpowiednią konsystencję. Przełóż do słoika i przechowuj w lodówce do około tygodnia.
W malakserze umieść orzechy, daktyle medjool oraz sól. Rozdrobnij całość, ale nie za mocno.
W misce miksera umieść schłodzoną śmietankę oraz syrop z agawy i ubijaj aż zgęstnieje.
W szklankach ułóż na dnie kruszonkę, następnie pokrojonego w plasterki banana, karmel, śmietankę. Całość posyp kakao lub tartą, gorzką czekoladę. Zjadaj od razu lub wstaw do lodówki.
SMACZNEGO!!!
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 30 minut. Następnie umieść je w malakserze, dodaj masło orzechowe oraz sól. Zacznij miksować, po czym zacznij dodawać po trochu wody. Dodawaj ją do momentu aż karmel będzie miał odpowiednią konsystencję. Przełóż do słoika i przechowuj w lodówce do około tygodnia.
W malakserze umieść orzechy, daktyle medjool oraz sól. Rozdrobnij całość, ale nie za mocno.
W misce miksera umieść schłodzoną śmietankę oraz syrop z agawy i ubijaj aż zgęstnieje.
W szklankach ułóż na dnie kruszonkę, następnie pokrojonego w plasterki banana, karmel, śmietankę. Całość posyp kakao lub tartą, gorzką czekoladę. Zjadaj od razu lub wstaw do lodówki.
SMACZNEGO!!!
Wykorzystalam Pani przepis na daktylowy karmel. Rewelacyjny smak i konsystencja.
OdpowiedzUsuńIdealnie sprawdza sie jako smarowidło do piernika. Wykorzystałam recepturę na swoim blogu. Dziekuję serdecznie i pozdrawiam.