poniedziałek, 8 lipca 2019

SERNIK MORELOWY Z MALINOWĄ GALARETKĄ.

Sezon owocowy w pełni a mi głowa pęka od pomysłów na różnego rodzaju desery i wypieki. Na wszystko nie starcza czasu niestety, ale część tych pomysłów udaje się zrealizować. Tak jak ten cudny morelowy sernik. Wyszedł naprawdę pyszny. Udekorowałam go dużą ilością owoców, taka pełnia lata. Dajcie znać koniecznie czy Wam też tak smakował :)




SERNIK MORELOWY Z MALINOWĄ GALARETKĄ
tortownica o średnicy 18cm

SPÓD OWSIANY *
100 g płatków owsianych
50 g mąki pszennej
50 brązowego cukru
szczypta soli
80 g zimnego masła
1 żółtko

MASA MORELOWO-SEROWA
500 g dojrzałych moreli
2 duże łyżki miodu
200 g serka homogenizowanego
100 g jogurtu naturalnego
1/3 łyżeczki mielonych wanilii
4 łyżeczki żelatyny
100 ml śmietanki 30%
* w trakcie przygotowywania masy warto jej spróbować i ewentualnie dosłodzić

GALARETKA MALINOWA
200 g malin (świeżych lub mrożonych)
1 łyżka brązowego cukru
1 czubata łyżeczka żelatyny

* gdy nie chcesz używać piekarnika po prostu użyj gotowych ciastek do przygotowania spodu, tak jak w TYM przepisie

Piekarnik nagrzej na 180 stopni C. Wszystkie składniki spodu owsianego umieść w malakserze i wyrób z nich ciasto. Następnie wylep nim dno tortownicy, którą uprzednio wyłóż papierem do pieczenia. Całość wstaw do zamrażarki na 15 minut. Przed wstawieniem do piekarnika podziuraw spód widelcem. Piecz około 20-25 minut aż spód się zrumieni. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Morele umyj, przekrój każdą na pół i umieść w koszyku do gotowania na parze. Ustaw nad wrzątkiem i gotuj kilka minuta aż zmiękną. Następnie obierz je ze skórki, która powinna gładko schodzić i umieść w malakserze razem z miodem, serkiem, jogurtem oraz wanilią. W miseczce umieść żelatynę i zaleją ją odrobiną śmietanki i odstaw na kilka minut. Resztę śmietanki zagotuj w rondelku, zestaw z ognia i po chwili dodaj namoczoną żelatynę. Całość mieszaj aż żelatyna dokładnie się rozpuści. Przelej do masy morelowo- sernikowej i zmiksuj. Następnie masę przelej na upieczony i ostudzony spód. Wstaw do lodówki aż masa zacznie tężeć. 
W międzyczasie przygotuj galaretkę. Umieść owoce w rondelku, dosyp cukru i gotuj chwilę aż te się rozpadną i puszczą sok. Następnie przetrzyj je przez sitko. Żelatynę zalej odrobiną wody i odstaw. Mus owocowy umieść ponownie w rondelku i zagotuj. Zestaw z ognia, dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj aż ta się dokładnie rozpuści. Galaretkę wylej na masę morelowo-serową i wstaw do lodówki jeszcze na kilka godzin aż sernik stężeje.
SMACZNEGO!!!





1 komentarz:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP