poniedziałek, 15 października 2012

TARTE AUX POMMES.

A wczoraj na podwieczorek była u mnie klasyka-Tarte aux pommes. To następna pozycja do której wracam często. Nie znam lepszego ciasta jabłkowego, chociaż jestem otwarta na nowe smaki i może kiedyś znajdę godnego następce tej tarty. Pyszne kruche ciasto z jabłkowym musem, a na nim jeszcze więcej jabłek. Nie ma co kombinować i udoskonalać. Należy tylko zwrócić uwagę na słodkość jabłek, jeśli są kwaśne dodać troszkę więcej cukru.


TARTE AUX POMMES
(przepis z WHITE PLATE)
forma 26 cm

CIASTO:
250 g mąki pszennej
150 g masła
70 g drobnego cukru
szczypta soli
2 żółtka
2 łyżki wody

NADZIENIE:
5 jabłek
sok z cytryny
60 g cukru(chyba że mamy bardzo kwaśne jabłka wtedy dodać 75 g)
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
cukier brązowy do posypania

Na początku przygotować kruche ciasto. Wymieszać wszystkie jego składniki. Wylepić nim formę i na czas przygotowywania nadzienia wstawić do lodówki.
Trzy jabłka obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z połowy cytryny. Umieścić w garnku do którego następnie wsypać cukier, wlać 4 łyżki wody oraz ekstrakt waniliowy. Całość dusić na małym ogniu ok. 15 minut.



W międzyczasie ustawić piekarnik na 175 stopni.
Obrać dwa kolejne jabłka i pokroić w cienkie plastry, a następnie skopić cytryną aby nie ściemniały. Ugotowany mus jabłkowy wyłożyć na ciasto, na wierzchu ułożyć pokrojone wcześniej jabłka, posypać brązowym cukrem i wstawić do piekarnika na 50-60 minut.

SMACZNEGO!!!



19 komentarzy:

  1. tez mam takie przepisy, których żaden inny nie przebije :))

    OdpowiedzUsuń
  2. ja lubie tez wersje Tatin ( robilam w sobote) albo te z Normandi z kremem pod jablkami! Twoja pieknie sie prezentuje i z pewnoscia znakomicie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podanych przez Ciebie jeszcze nie próbowałam, ale może zmienię zdanie co do ulubionej:)

      Usuń
  3. Pyszna tarta. Szkoda, ze nie zostalam zaproszona na kawaleczek chlip, chlip... :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak będziesz w okolicach Poznania to zapraszam:))))

      Usuń
  4. jakie apetyczne, skrupulatnie ułożone

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham tarty! Twoja wyszła taka... idealna.

    OdpowiedzUsuń
  6. Tarta z jabłkiem to coś prostego, ale pysznego na tyle, że smakuje o każdej porze dnia i nocy! Pychota! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam tarty z jabłkami, w ogóle wszystko co z jabłkami:) Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Twoja tarta jest po prostu wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pięknie wygląda, muszę wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna, apetyczna, jesienna klasyka :) prezentuje się imponująco :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda wspaniale :) A klasyka sprawdza się zawsze :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP