środa, 29 lipca 2015

KOKOSOWY TORT Z JAGODAMI.

O moich jagodowych wspomnieniach pisałam już ostatnio przy okazji przepisu na BUCHTY Z JAGODAMI, więc dzisiaj bez zbędnych wstępów. Zapraszam Was na mój tort imieninowy. Kawałeczek dla każdego wielbiciela połączenia kokosowego-jagodowego, po zjedzeniu którego krąg wielbicieli tegoż połączenia na pewno znacząco się powiększy. 





KOKOSOWY TORT Z JAGODAMI
tortownica o średnicy 20 cm

BISZKOPT
5 jajek (w temperaturze pokojowej)
110 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
100 g drobnego cukru

FRUŻELINA JAGODOWA
250 g jagód
2 łyżki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka żelatyny

KREM
400 g serka mascarpone
300 g śmietanki kokosowej
2 łyżki cukru pudru

woda kokosowa do nasączenia biszkoptów
płatki kokosowe
jagody lub borówki amerykańskie 

Biszkopt najlepiej upiec dzień lub dwa wcześniej. Białka, koniecznie w temperaturze pokojowej ubić na sztywno pod koniec ubijania dodając do nich cukier. Na koniec do ubijanej masy dodawać pojedynczo żółtka. Do miseczki odmierzyć mąki i dodać je w trzech partiach do masy jajecznej. Za każdy razem delikatnie masę zamieszać szpaktułką lub rózgą, ale należy to zrobić naprawdę delikatnie. Masę przelać do formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Całość piec około 35-40 minut w nagrzanym na 170 stopni piekarniku. Po upieczeniu zostawić na blacie do ostygnięcia. Wyciągnąć z formy dopiero gdy całkowicie ostygnie. Tego samego dnia najlepiej także przygotować frużelinę jagodową. Owoce umieścić w garnku, zasypać cukrem i odstawić na około 30 minut. Następnie gotować około 10 minut uważając aby wszystkie owoce się nie rozgotowały. W międzyczasie odlać trochę soku i wymieszać w nim żelatynę. Pod koniec gotowania dodać mąkę ziemniaczaną, zamieszać i gotować jeszcze kilka minut. Na koniec do frużeliny po zdjęciu z ognia dodać żelatynę z sokiem i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia a następnie wstawić do lodówki.
W dzień składania tortu. W misce miksera umieścić ser mascarpone oraz śmietankę kokosową. Dodać cukier puder po czym całość ubić aż masa będzie sztywna uważając aby nie przebić kremu. Na blacie ustawić dwie miski. W jednej umieścić 3 łyżki kremu kokosowego oraz 3 łyżki frużeliny jagodowej po czym całość wymieszać dokładnie. W drugiej umieścić 2 łyżki kremu kokosowego oraz łyżkę frużeliny. Po wymieszaniu wszystkie kremy odstawić do lodówki. Biszkopt przeciąć na trzy blaty. Każdy z blatów nasączyć wodą kokosową. Na paterze ułożyć pierwszy blat po czym wysmarować go pozostałą frużeliną jagodową. Na frużelinie rozłożyć część kremu z pierwszej miseczki, powinno go zostać tyle aby wystarczyło na wysmarowanie części boku tortu. Całość przykryć drugim blatem na którym rozłożyć krem kokosowy i rozsypać jagody. Na końcu ułożyć trzeci blat. W dolnej partii boków tortu rozprowadzić krem z pierwszej miseczki, następnie krem z drugiej miseczki. Na górze tortu i górze boków natomiast rozprowadzić krem kokosowy. Tort wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Przed podaniem udekorować go płatkami kokosowymi i jagodami.
SMACZNEGO!!!







11 komentarzy:

  1. Wspaniały tort, przy najbliższej okazji zainspiruję się przepisem. Uwielbiam kokosy i jagody, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort wygląda wyśmienicie (:

    OdpowiedzUsuń
  3. Maliny i kokos - co za połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny!
    Jagody i kokos to takie nieoczywiste, a zaskakująco pyszne połączenie :)
    Najlepsze życzenia imieninowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczny jest ten tort! :)
    Z pewnością jest obłędny, zwłaszcza z tak świetnym połączeniem smakowym! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Połączenie smaków idealne. Tort wygląda obłędnie. Takiemu nie można się oprzeć. Chętnie go zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudeńko! Najlepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super tort a sezon jagodowy w pełni :-) chetnie wypróbuje proszę tylko o info ile łyżek fruzeliny ma być w drugiej miseczce "W drugiej umieścić 2 łyżki kremu kokosowego oraz łyżek frużeliny. "

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co pamiętam to jedną łyżkę. Poprawiłam już wpis. Pozdrawiam Ania

      Usuń
  9. Gdzie kupię taką śmietankę kokosową, mam taką ochotę, że zaraz oszaleję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupujesz puszkę mleka, wstawiasz w zimne miejsce i bez wstrząsania otwierasz. Na górze puszki masz śmietankę ;) Pozdrawiam
      Ania

      Usuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP