piątek, 27 maja 2016

MAKARON Z PESTO I PIECZONYMI RZODKIEWKAMI.

Dzisiaj mam dla Was przepis który urzekł mnie nie tylko smakiem ale także wyglądem. Soczyście różowe rzodkiewki (tak to jest ich rzeczywisty kolor po upieczeniu) skąpane we wstęgach makaronu. A to wszystko wykończone zielonym pesto z liści rzodkiewek. Proste, piękne i pyszne wiosenne danie. Zapraszam :)



MAKARON Z PESTO I PIECZONYMI RZODKIEWKAMI
3 porcje

1/2 pesto z liści rzodkiewek z TEGO przepisu
pieczone rzodkiewki z TEGO przepisu
500 g makaronu pappardelle

Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni po czym przesypać do blendera i odstawić do wystygnięcia. Następnie dodać umyte i osuszone liście rzodkiewek, obrany ząbek czosnku i parmezan. Wszystko razem zmiksować, doprawić solą i na koniec wlać oliwę. Dolać jej taką ilość aby pesto nie było za suche. Zmiksować ostatni raz i zjadać z makaronem lub na kanapkach.
Piekarnik nagrzać na 200 stopni C. Od rzodkiewek odciąć listki oraz ogonki. Wrzucić do miski. Całość skropić oliwą, posypać solą i wysypać na blachę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut aż zmiękną. Tak przygotowane rzodkiewki można zjadać samodzielnie, dodawać do sałatek lub do makaronu.
Ugotowany makaron wymieszać z pesto oraz pieczonymi rzodkiewkami pokrojonymi na mniejsze kawałki.
SMACZNEGO!!!





7 komentarzy:

  1. Dla mnie bomba po prostu! Rzodkiewki wyglądają jak klejnoty :) Zrobię!
    Ja za to bardzo polubiłam kanapki z twarożkiem, pesto z liści rzodkiewki i rzodkiewkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pesto z liści rzodkiewek także bardzo przypadło mi do gustu, muszę Zuziu spróbować Twojej kombinacji :)

      Usuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP