poniedziałek, 10 kwietnia 2017

SERNIK Z PALONYM MASŁEM.

Choć myśli zaprzątają mi inne rzeczy chyba najwyższy czas pomyśleć o świętach. Ja w tym roku nie szaleje z przepisami bo najnormalniej na świecie nie będzie na to siły i przygotuje raczej sprawdzone przepisy. Między innymi ten sernik znaleziony u ANI . Tyle osób się nim zachwycało i pisało tyle dobrego że może ja już daruje sobie opisywanie jaki jest pyszny. Oczywiście nie byłabym sobą jakbym nie przygotowała go trochę po swojemu, po oryginał zapraszam do Ani.



SERNIK Z PALONYM MASŁEM
tortownica o średnicy 22 cm

SPÓD
60 g masła
120 g bułki tartej
2 łyżki drobnego cukru
duża szczypta soli

MASA SEROWA
150 g masła
120 g drobnego cukru
700 g sera twarogowego
3 jajka
duża szczypta soli

Na patelni rozpuścić masło po czym dorzucić bułkę tartą, cukier i sól. Wszystko razem podsmażać chwilę mieszając aż bułka się zarumieni. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia po czym na dnie równomiernie rozłożyć przyrumienioną bułkę, ugniatając ją łyżką. Piekarnik nagrzać na 160 stopni C. W małym rondelku (najlepiej białym aby było widać stopień zrumienienia masła) umieścić masło które podgrzewać na małym ogniu, gdy się rozpuści podgrzewać dalej mieszając i pilnując abym się nie przypaliło zbytnio. Powinno być lekko brązowe. Tak przygotowane masło odstawić do przestygnięcia. W misce miksera umieścić ser, cukier, przestudzone palone masło oraz szczyptę soli. Całość mieszać mieszadłem miksera w trakcie wbijając po jednym jajku. Masę wylać na przygotowany wcześniej spód i wstawić do piekarnika. Piec około 50-60 minut, na koniec można zwiększyć temperaturę aby sernik trochę się przyrumienił, Po upieczeniu zostawić na kilka minut w uchylonym piekarniku po czym przenieść na blat i zostawić do ostygnięcia. Następnie zimny sernik wstawić do piekarnika najlepiej na całą noc. 
SMACZNEGO!!!




4 komentarze:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP