Jest kwiecień więc chyba już mogę zacząć oficjalne przygotowania do świąt. W sumie to zaczęłam je już trochę wcześniej będąc pewną że mały Benek będzie już z nami. Jednak kawaler wcale, a wcale się śpieszy się na ten świat, więc dłużej nie czekam i dzielę się z Wami przepisem na tę chyba najbardziej smaczną babkę jaką udało mi się upiec do tej pory. Musicie wypróbować tego kokosowego cuda. Bardzo polecam.
BABKA KOKOSOWA
mała forma
BABKA
75 g bardzo miękkiego masła
75 g oleju kokosowego *
90 g drobnego cukru
3 jajka *
150 ml mleka kokosowego*
150 g mąki pszennej
100 g wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
LUKIER KOKOSOWY
2 łyżki cukru pudru
mleko kokosowe
kostki i płatki kokosowe do dekoracji
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Foremkę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. W misce miksera umieścić bardzo miękkie masło, olej kokosowy i cukier. Całość ucierać na wysokich obrotach dość długo (około 7 minut), masa powinna zrobić się jasna i puszysta. Następnie wbijać po jednym jajku, ubijając za każdym radę masę także kilka minut. Na koniec dodać mleko kokosowe, chwilę ubijać i odstawić. W drugiej misce umieścić sypkie składniki czyli mąkę, wiórki, proszek i sól. Zamieszać po czym dodać do masy maślano-jajecznej i zmiksować do połączenia się składników. ciasto przelać do uprzednio przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec około 45 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po wyjściu z piec odstawić na chwilę na blat po czym wyjąć babkę z formy. Gdy ostygnie polukrować lukrem zrobionym z cukru pudru i odrobiny mleka kokosowego. Udekorować kostkami kokosowymi lub płatkami kokosowymi.
Wygląda baaardzo apetycznie i zachęcająco ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :)
UsuńNie przepadam za babkami, ale uważam, że to jedne z najbardziej uroczych wypieków. Twoja wygląda przesłodko! :)
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie :) I smakuje naprawdę dobrze, zapewniam :)
UsuńBabka śliczna :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńUwielbiam kokosowe baby :D
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńBardzo ładne zdjęcia, jak długo babka zachowuje świeżość?
OdpowiedzUsuńW sumie u nas wytrzymała nie dłużej niż 3 dni, ale na koniec była również bardzo dobra :)
UsuńMusiała oszałamiać zapachem :)
OdpowiedzUsuń"tego kokosowego cuda"? A co to za forma gramatyczna?:)
OdpowiedzUsuńUpiekłam i niestety nie podzielam zachwytu. Babka jest ciężka, tłusta i mdła. Mimo, że lubię kokosowe wypieki nie smakowała ani mi, ani pozostałym domownikom. Marta
OdpowiedzUsuńTo już kwestia indywidualna, nam bardzo smakowała :)
Usuń