Wiosnę witam takimi oto podpłomykami z piekarnika z kremowym serkiem i zielonymi warzywami. Liczę po cichu że dzięki nim rozgości się na dobre i nie będzie chciała powiewać już zimnym wiatrem, jaki dziś nam zafundowała. Wczoraj rozpieszczała kawą pitą w słonecznych promieniach a dzisiaj trzeba się chować w domu. W końcu jednak jeszcze jest marzec, a wiadomo że w marcu jak w garncu ;)
8 sztuk
PODPŁOMYKI
100 ml letniej wody wody
szczypta cukru
2 łyżeczki suchych drożdży
400 g mąki pszennej typu 650
1 1/2 łyżeczki soli
5 łyżek oleju lnianego
około 120 ml letniej wody
NADZIENIE
1 opakownie serka kremowego Apetina z pesto i rukolą
1/2 brokuła
1/2 cukinii
garść ciecierzycy odsączonej z zalewy
garść zielonego groszku
Letnią wodę (100 ml ), szczyptę cukru oraz drożdże umieścić w misce i odstawić na około 10 minut aż ruszą. W misce miksera umieścić mąkę, sól, olej, przygotowany wcześniej zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto hakiem do ciasta drożdżowego w trakcie dodając resztę wody. Wyrabiać ciasto około 10 minut aż zrobić się gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i umieścić w ciepłym miejscu na około 1 1/2-2 godzin aż podwoi swoją objętość.
Piekarnik nagrzać na 220 stopni C razem z blachą lub kamieniem do pizzy. Przygotować warzywa krojąc je na mniejsze kawałki. Ciasto podzielić na 8 kawałków, każdy rozwałkować, na nim rozsmarować porcję serka i ułożyć warzywa. Tak przygotowane podpłomyki zostawić jeszcze na około 20 minut w ciepłym miejscu aby podrosły. Następnie przekładać je na rozgrzaną blachę i piec około 20-25 minut aż ładnie się zrumienią. Zjadać ciepłe.
SMACZNEGO!!!
super! uwielbiam takie dania
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńWiosna na talerzu! Wygladają cudnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńAch ta zieleń!
OdpowiedzUsuńNo właśnie brakuje mi jej, stąd pomysł :)
UsuńPysznie i bardzo zielono!
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie :)
UsuńBardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuńPyszna inspiracja.
OdpowiedzUsuń