poniedziałek, 6 marca 2017

SEROWE PĘCZOTTO ZE SZPINAKIEM.

Pięknie za oknem, a mi się chce się chce coraz więcej zielonego. Więc dorzucam szpinak gdzie mogę, do sałatek, do koktajli a ostatnio do tego pęczotta z serami. Bo połączenie szpinaku z serem pleśniowym to zawsze dobry pomysł. Zresztą na pewno nie muszę Wam o tym pisać.





SEROWE PĘCZOTTO ZE SZPINAKIEM
2 porcje

1 łyżka oleju
1/2 cebuli
150 g kaszy pęczak (przepłukana wodą)
500 ml bulionu (użyłam drobiowego)
1 łyżka masła
30 g parmezanu
200 g sera gorgonzola

3 garście świeżego szpinaku baby
mieszanka uprażonych ziaren (użyłam mięszanki ziaren słonecznika, dynii i orzeszków piniowych)

sól

pieprz

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę pokrojoną w małą kostkę i zeszklić ją. Następnie dorzucić kaszę pęczak. Całość chwilę smażyć ciągle mieszając. Zawartość patelni zalać bulionem. . Zamieszać po czym przykryć pokrywką. Gotować na małym ogniu około 20 minut często mieszając. W razie konieczności gdyby płynu było za mało dolać jeszcze trochę bulionu lub wody. Gdy pęczak zrobi się miękki, lecz nie przegotowany dorzucić gorgonzolę porwaną na mniejsze kawałki. Na koniec do pęczotta dorzucić starty parmezan, masło oraz umyty wcześniej szpinak. Mieszać całość aż sery się rozpuszczą a szpinak zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać mieszanką uprażonych ziaren.
SMACZNEGO!!!





2 komentarze:

  1. Takie proste i jakie pyszne :) Ja też lubię połączenie szpinaku i sera pleśniowego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, jedno z moich ulubionych połączeń :)

      Usuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP