czwartek, 16 marca 2017

POTRÓJNIE CZEKOLADOWE EKLERY.

Z racji tego że weekend coraz bliżej mam dla Was nareszcie przepis na czekoladowe i to potrójne eklery. Eklery są robione z ciasta ptysiowego, które kiedyś budziło we mnie strach. Ale wystarczyło że zrobiłam je raz i przekonałam się że diabeł nie taki straszny. To naprawdę proste w wykonaniu ciastka, które uwielbiam w okresie letnim nadziewać zwykłym kremem waniliowym i dużą ilością sezonowych owoców. Do lata jeszcze trochę czasu więc dzisiaj podaje Wam eklery z czekoladą, która ostatnio siedzi mi w głowie.


CZEKOLADOWE EKLERY
12 sztuk

EKLERY
70 g mleka
70 g wody
50 g masła
90 g mąki pszennej
1 1/2 kakao
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
2 jajka

+ jedno żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka

KREM CZEKOLADOWY
125 g sera mascarpone
100 g śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
3 duże kostki czekolady, posiekane

POLEWA CZEKOLADOWA
40 g śmietanki kremówki 30%
60 g posiekanej deserowej czekolady
1 łyżka cukru pudru
garść posiekanych nerkowców

Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. W rondelku umieścić mleko, wodę oraz masło. W misce odmierzyć mąkę, kakao, cukier puder oraz sól. Rondelek z płynnymi składnikami umieścić na gazie i zagotować. Zdjąć z ognia i dodać do niego suche składniki mieszając całość drewnianą łyżką. Gdy składniki dobrze się połączą, garnek z ciastem ponownie umieścić na gazie i ciągle mieszając podgrzewać ciasto około 1-2 minut. Następnie zdjąć z gazu, ciasto przełożyć do miski i dodawać pojedynczo jajka. Cały czas ciasto mieszać drewnianą łyżką, gdy ciasto wchłonie jedno jajko, dodać kolejne. Mieszać jeszcze chwilę po czym przełożyć je do rękawa cukierniczego. Formę do eklerów lub blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą rękawa cukierniczego wycisnąć ciasto na blasze. Wierzch każdego eklera posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Wstawić do piekarnika i piec około 15-20 minut aż eklery będą upieczone w środku. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.
Wszystkie składniki kremu oprócz czekolady umieścić w misce miksera i ubić na wysokich obrotach na sztywno. Na koniec dodać posiekaną drobno czekoladę i wymieszać za pomocą szpatułki. Całość przełożyć do rękawa cukierniczego.
W rondelku umieścić kremówkę, posiekaną czekoladę i cukier. Podgrzewać mieszając. Gdy całość się połączy zdjąć z ognia. 
Eklery przekroić na pół, wypełnić kremem po czym całość polać czekoladową polewą i posypać posiekanymi nerkowcami.
SMACZNEGO!!!









12 komentarzy:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP