poniedziałek, 9 października 2017

SAŁATKA Z PIECZONĄ DYNIĄ, PĘCZAKIEM I SZPINAKIEM.

Tak jak zdecydowanie bardziej lubię ciepłe miesiące, to dla sezonu na dynię jestem przeżyć szaroburość i wszechogarniające zimno. Dni umila mi pieczona (bo taką lubię najbardziej) dynia w różnych wydaniach. Tym razem dzielę się z Wami sałatką z pęczakiem, szpinakiem oraz oczywiście główną bohaterką jesieni czyli dynią. I od razu mój poniedziałek staje się przyjemniejszy.

SAŁATKA Z PIECZONĄ DYNIĄ, PĘCZAKIEM I SZPINAKIEM
przepis z KWESTII SMAKU

około 500 g dyni (użyłam odmiany Hokkaido)
duża szczypta wędzonej papryki
1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
1/3 szklanki orzechów laskowych
1/4 szklanki kaszy pęczak
duża garść szpinaku
około 100 g sera feta
zagęszczony sos balsamiczny
sól
pieprz

Piekarnik nagrzać na 200 stopni C. Dynię obrać, pokroić w kostkę, doprawić wędzoną papryką, solą oraz pieprzem. Następnie dodać do niej oliwę i miód po czym całość dokładnie wymieszać./ Tak przygotowaną dynię rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut po czym do dyni dorzucić jeszcze orzechy i piec kolejne 10-15 minut. W międzyczasie ugotować pęczak. Zalać go około 3/4 szklanką wody i gotować pod przykryciem około 20 minut. Ugotowany pęczak dorzucić na blaszkę do upieczonej dyni, wymieszać, przełożyć do miski i do sałatki dodać szpinak. Całość posypać pokruszoną fetą i polać sosem balsamicznym.
SMACZNEGO!!!





6 komentarzy:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP