Moja miłość do babek ma swoje wzloty i upadki. Podstawowym wymaganiem jest ich wilgotność. Nie znoszę babek suchych, gdy podczas jedzenia trzeba popijać każdy kęs aby móc go przełknąć. Lubię gdy babka jest mocno wilgotna, a dzięki temu również smaczna kolejnego dnia. I jeszcze lubię gdy w środku są rodzynki lub inne suszone owoce. Babka z tego przepisu spełnia wszystkie moje wygórowane wymagania, a polewa z białej czekolady wynosi ją na wyższy poziom. Jeśli jednak z niej zrezygnujecie to dodajcie do środka trochę więcej cukru.
forma z kominkiem o średnicy 24 cm
150 g masła
70 g jogurtu
skórka i sok z 1 pomarańczy
4 jajka
120 g drobnego cukru
1/4 łyżeczki mielonej laski waniliowej
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g suszonej żurawiny
po 1 garści liofilizowanych żurawin i truskawek
POLEWA
80 ml śmietanki 30%
50 g białej czekolady
opcjonalnie 2 łyżki likieru Advocat lub Słony karmel
Piekarnik nagrzej na 180 stopni C. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do przestygnięcia. Następnie dodaj do niego jogurt oraz startą skórkę pomarańczową a także sok. W misce umieść jajka, cukier i wanilię. Ubijaj na wysokich obrotach aż masa stanie się jasna i puszysta. Do drugiej miski odmierz mąki, proszek do pieczenia i sól. Do masy jajecznej dodaj płynne składniki z rondelka i wymieszaj delikatnie przy użyciu miksera. Następnie w dwóch partiach dodawaj do ciasta suche składniki przesiewając je bezpośrednio do miski. Wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki. Przygotują formę do ciasta smarując ją wcześniej tłuszczem. Ciasto przelej do formy i wstaw ją do nagrzanego piekarnika. Piecz około 30-35 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu postaw na blacie do przestygnięcia po czym wyjmij babkę z formy. W rondelku umieść śmietankę, podgrzej ją a gdy zacznie wrzeć dorzuć posiekaną czekoladę oraz likier. Wymieszaj całość i gdy czekolada się rozpuści polej nią babkę.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)