wtorek, 2 kwietnia 2019

DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM.

No i mamy kwiecień. Nie wiem jakim cudem, ale już jest. Witam go drożdżówkami z makiem na które miałam ochotę już od świąt. Do ochoty doszło opakowanie maku które zalegało w szafce już jakiś czas i tak oto powstały te drożdżówki. Proporcje ciasta drożdżowego wykorzystam jeszcze nie raz bo udało mi się pod względem konsystencji, będę tylko wymieniać nadzienia i sploty. 




DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM
około 12-14 sztuk

MASA MAKOWA
200 g mielonego maku
300 g bakalii (użyłam moreli, żurawiny, daktyli, migdałów)
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru
skórka otarta z 1 pomarańczy

CIASTO DROŻDŻOWE
250 ml letniego mleka
80 g drobnego cukru
7 g suszonych drożdży
500 g mąki pszennej
1 jajko
duża szczypta soli
100 g bardzo miękkiego masła

roztrzepane jajko z mlekiem

Mak zalej wrzątkiem i odstaw na kilka godzin lub całą noc. Następnego dnia także zalej wrzątkiem bakalie (oprócz migdałów) i odstaw na 30 minut. Po tym czasie bakalie odcedź, włóż do malaksera i zmiksuj. Bakalie umieść w misce z makiem, dodaj miód, cukier oraz skórkę otartą z pomarańczy. Całość wymieszaj i odstaw.
Mleko podgrzej do momentu aż będzie letnie dodaj cukier i wymieszaj. Odlej połowę, dodaj drożdże i odstaw na kilka minut aby drożdże ruszyły. W misce miksera umieść mąkę, sól, jajko oraz zaczyn z drożdżami a także mleko. Użyj haka do wyrabiania drożdżowego ciasta i zacznij je wyrabiać. Po kilku minutach zacznij dodawać partiami miękkie masło. Gdy zużyjesz całość, wyrabiaj ciasto jeszcze trochę. Powinno być gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie albo ciasto odstaw do lodówki na noc (ja często tak robię, żeby następnego dnia skrócić czas przygotowywania ciasta drożdżowego), następnego dnia wyjmij około godzinę wcześniej nim zaczniesz przygotowywać drożdżówki. Lub jeśli chcesz je robić od razu zaczekaj jeszcze godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 
Blat podsyp mąką, wyciągnij ciasto i rozwałkuj ja na dość duży prostokąt (około 60x40 cm). Na całości rozłóż równomiernie masę makową po czym zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon z nadzieniem potnij na równe kawałki. Każdy kawałek ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Górę spłaszcz za pomocą drewnianej łyżki, nadając drożdżówce odpowiedni kształt. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik na 190 stopni C. Przed wstawieniem do piekarnika posmaruj wierzch drożdżówek jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Drożdżówki piecz około 25-30 minut do zrumienienia. Studź je na kratce.
SMACZNEGO!!!





2 komentarze:

  1. Wyglądają pięknie! Już czujemy ich słodki zapach zaraz po upieczeniu :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP