Nie wiedziałam że to tak szybko napiszę, ale za niecały tydzień święta. Patrząc na poprzednie wpisy, które pojawiały się koło Wielkanocy mogę stwierdzić że ta Wielkanoc co roku mnie zaskakuje swoim nadejściem. Ale nic, trzeba się wziąć w garść i zacząć powoli przygotowania.
Powiedzcie moi Drodzy czy Wy macie już zamknięte menu świąteczne? Czy tak jak nie możecie jeszcze się zdecydować?
Jedno wiem na pewno, a mianowicie to że ten mazurek znajdzie się na naszym świątecznym stole. Połączenie karmelu z kakao i czekoladą jest cudne, ale o tym chyba nie muszę pisać :)
Powiedzcie moi Drodzy czy Wy macie już zamknięte menu świąteczne? Czy tak jak nie możecie jeszcze się zdecydować?
Jedno wiem na pewno, a mianowicie to że ten mazurek znajdzie się na naszym świątecznym stole. Połączenie karmelu z kakao i czekoladą jest cudne, ale o tym chyba nie muszę pisać :)
średnica formy 18 cm
CIASTO
200 g mąki pszennej
50 g drobno zmielonych migdałów
2 łyżki kakao
50 g cukru pudru
szczypta soli
125 g zimnego masła
1 żółtko
1-2 łyżki zimnej wody
KARMEL
70 ml śmietanki 30 %
70 g brązowego cukru
1 łyżka masła
GANACHE CZEKOLADOWY
100 g mlecznej czekolady
130 g śmietanki kremówki 30%
2 łyżki kakao
1 łyż cukru pudru
borówki, owoce liofilizowane w czekoladzie, groszki czekoladowe, chipsy kokosowe do dekoracji
W misce miksera umieść mąkę, drobno zmielone migdały, kakao, cukier puder oraz sól. Zimne masło pokrój w kostkę i dorzuć do miski i zacznij wyrabiać kruche ciasto. Możesz to zrobić ręcznie lub użyć miksera z płaskim hakiem. Gdy ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku dodaj żółtko i w razie konieczności zimną wodę. Bardzo krótko wyrabiaj ciasto, po czym uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na minim 30 minut.
Piekarnik nagrzej na 180 stopni C. Ciasto wyjmij, rozwałkuj i wylepi nim formę. Dno podziurkuj przy pomocy widelca, przykryj wierzch kawałkiem papieru do pieczenia po czym wysyp na niego kulki do pieczenia lub groch. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut. Zdejmij z ciasta papier i kulki i zostaw jeszcze około 10-15 minut, tak aby ciasto się zrumieniło. Wyjmij z piekarnika i ostudź na blacie.
Gdy ciasto stygnie przygotuj resztę składników. Zacznij od karmelu. Jego składniki czyli cukier i śmietankę, umieść w rondelku i wstaw na mały ogień. Gotuj aż masa zacznie gęstnieć pilnując aby karmel się nie spalił. Na koniec zdejmij rondel z ognia, dodaj masło i wymieszaj. Gorący karmel wylej równomiernie na dnie mazurka.
W rondelku umieść śmietankę i zagotuj. Następnie dorzuć czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. Zestaw z ognia, dodaj kakao oraz cukier i wymieszaj dokładnie. Gorącą masę wylej na zastygnięty karmel.
Całość wstaw do lodówki, a następnego dnia udekoruj borówkami, cukierkami oraz groszkami czekoladowymi.
SMACZNEGO!!!
Szkoda, że trafiłam tutaj po świętach. Ślinka aż cieknie jak się patrzy na te zdjęcia! w weekend próbuję przepis ^^
OdpowiedzUsuń