czwartek, 18 kwietnia 2019

KAWOWY WIENIEC DROŻDŻOWY Z MARCEPANEM.

Czas pędzi nieubłaganie i do świąt chcąc nie chcąc zostało już tylko kilka dni. Jesteście już pewnie w ferworze przedświątecznych przygotowań i ja także. Wymyślając dla Was świąteczne przepisy udało mi się stworzyć cudny wieniec drożdżowy, który jest nie tylko pyszny ale oprócz tego przywołuje wspomnienia dzieciństwa. 
Babcia w kuchni przygotowująca wielką michę drożdżowego ciasta, którą Dziadek miał za zadanie wyrobić uderzając w nie co najmniej sto razy kulą do wyrabiania. Wielkanocne drożdżowe baby, bułki i ptaszki lepione przez Babcię, a do tego kubek ulubionej kawy Inki.
Tak to kiedyś wyglądało, pamiętam do dziś. 
Wracając do wieńca to składa się on z dwóch części. Jasnej z nadzieniem migdałowo-kawowym oraz ciemnej kawowo-kakaowej z marcepanem. Wyobraźcie sobie ten smak, albo lepiej zróbcie taki wieniec na święta i dajcie znać czy zachwycił Was tak jak mnie :)


KAWOWY WIENIEC DROŻDŻOWY Z MARCEPANEM

CIASTO DROŻDŻOWE
250 ml letniego mleka
80 g drobnego cukru
7 g suszonych drożdży
500 g mąki pszennej
1 jajko
duża szczypta soli
duża szczypta mielonych lasek waniliowych
110 g bardzo miękkiego masła
2 łyżki kawy Inka klasyczna
1 łyżka kakao

NADZIENIE
70 g migdałów w płatkach
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki kawy Inka klasyczna
2 łyżki masła
200 g marcepanu

żółtko roztrzepane z odrobiną mleka
lukier

Mleko podgrzej do momentu aż będzie letnie, dodaj cukier i wymieszaj. Odlej połowę, dodaj drożdże i odstaw na kilka minut aby drożdże ruszyły. W misce miksera umieść mąkę, sól, jajko oraz zaczyn z drożdżami a także mleko. Użyj haka do wyrabiania drożdżowego ciasta i rozpocznij jego wyrabianie. Po kilku minutach zacznij dodawać partiami miękkie masło. Gdy zużyjesz całość, wyrabiaj ciasto jeszcze trochę. Powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto podziel na równe dwie części, jedną umieść w misce, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrastania. Natomiast drugą umieść ponownie w misce miksera, dodaj kawę Inkę oraz kakao i wyrabiaj jeszcze do dokładnego połączenia się składników. Miski z ciastami odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie masz dwie możliwości. Pierwsza opcja to odłożenie pieczenia na kolejny dzień, w tym wypadku odstaw miski z ciastami do lodówki na noc, następnego dnia wyjmij je na blat około godzinę wcześniej nim zaczniesz przygotowywać wieniec. Druga opcja to upieczenie wieńca od razu. W tym wypadku zaczekaj jeszcze godzinę, ciasta powinny podwoić swoją objętość.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. W malakserze umieść migdały w płatkach, cukier brązowy, kawę Inkę oraz rozpuszczone masło. Zmiksuj na pastę.
Blat podsyp mąką, wyciągnij najpierw jasne ciasto i rozwałkuj je na dość duży prostokąt. Na całości rozłóż równomiernie masę kawową po czym zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku. Tak samo zrób z ciemnym ciastem tylko na nim ułóż rozwałkowany cienko marcepan. Zwiń wzdłuż dłuższego boku. 
Każdy rulon przetnij prawie na całej długości zostawiając jeden nieprzecięty koniec. Zlep rulony nieprzeciętymi czubkami, po czym każde ramię zwiń wzdłuż własnej osi, a następnie razem z sąsiednim ramieniem o innym kolorze. Powstaną dwa ramiona, które zwiń następnie razem, na koniec uformuj z nich wieniec. Wieniec ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj ściereczką. Odstaw na minimum 30 minut, w międzyczasie nagrzej piekarnik na 180 stopni C.
Przed wstawieniem wieńca do nagrzanego piekarnika posmaruj jego wierzch żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piecz około 30 minut do zrumienienia się ciasta. Wyciągnij na blat, studź na kratce. Przed podaniem można wieniec polać lukrem. Ciasto najlepiej smakuje popijane kawą Inką :)
SMACZNEGO!!!




1 komentarz:

  1. Myślę, że takie ciacho do porannej kawy pasuje jak ulał i jestem zdania, że jak najbardziej ja bym chciała je mieć dziś u siebie na stole. Chyba zajrzę sobie do serwisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ i wybiorę jakieś szybkie ciasto czekoladowe do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP