piątek, 1 grudnia 2017

TORT CZEKOLADOWY Z ŻURAWINĄ.

No i nadszedł grudzień. Nie będę pisać że mnie zaskoczył bo pewnie odczuwacie to samo. Za niecały miesiąc święta, chyba najwyższy czas podzielić się z Wami kilkoma nowym świątecznymi przepisami. Zacznę może od tego tortu który na INSTAGRAMIE zrobił furorę.  Czekolada + żurawina to sprawdzone i bardzo dobre połączenie, które sprawdzi się w świątecznych wypiekach. Tort wyszedł podobno bardzo smaczny, muszę tym razem uwierzyć na słowo bo w czasie gdy go piekłam straciłam smak i węch na kilka dni z powodu przeziębienia. Na całe szczęście to już za mną. 
Tort ten przygotowałam specjalnie na konkurs, trzymajcie za mnie kciuki, bardzo się przydadzą :)




TORT CZEKOLADOWY Z ŻURAWINĄ
forma o średnicy 20 cm

CIASTO
400 g mąki pszennej
40 g kakako
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g drobnego cukru
szczypta soli
1/2 szklanki oleju 
3 jajka
1 szklanka świeżo zaparzonej kawy
1 łyżka ekstraktu waniliowego
3 łyżki jogurtu naturalnego
80 g posiekanej gorzkiej czekolady

ŻURAWINA
250 g świeżej lub mrożonej żurawiny
2 czubate łyżki brązowego cukru
1 łyżka soku z cytryny

KREM
400 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30 %
3 czubate łyżki cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii

Przygotowania najlepiej zacząć od przygotowania żurawiny, można to zrobić nawet 1-2 dni wcześniej. Na patelni umieścić żurawinę wymieszaną z cukrem, całość podgrzewać aż żurawina puści sok i się rozpadnie. Dodać sok z cytryny i smażyć jeszcze trochę, aż żurawina zgęstnieje. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Do jednej miski przesiać mąkę, kakao, proszek oraz sodę. Dodać sól i wymieszać. W drugiej misce połączyć mokre składniki czyli olej, jajka, kawę, ekstrakt oraz jogurt. Wymieszać za pomocą miksera lub rózgi do połączenia się składników. Ciągle mieszając dodawać partiami suche składniki. Gdy te się połączą do miski wsypać posiekaną czekoladę, wymieszać i przelać ciasto do trzech form lub jednej (ja piekłam w trzech oddzielnych, ale następnym raze upiekę w jednej i potnę na blaty, należy tylko pamiętać aby wydłużyć wtedy czas pieczenia). Dno form uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30-35 do tak zwanego "suchego patyczka". Wyjść z piekarnika i zostawić na blacie do całkowitego ostygnięcia.
Wszystkie składniki kremu umieścić w misce miksera i ubić na wysokich obrotach.
Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, posmarować 1/2 żurawiny, na to wyłożyć część kremu, czynność powtórzyć po czym całość przykryć ostatnim blatem. Dookoła rozsmarować pozostały krem, górę udekorować świeżą żurawiną.
SMACZNEGO!!!





4 komentarze:

  1. jakoś nie bardzo będzie w temacie tortowym, bo chcę o... śledziach. Podajesz na nie corocznie nowe, smaczne pomysły. Pewnie przyda Ci się inny, trochę inspirowany kaszubskim przepisem, ale tylko trochę ;-) cebulę w piórkach zeszklić na oleju, dodać 2-3 łyżki wody żeby była miękka, ciągle mieszać a potem dodać (!) keczupu Tortex (najlepiej pasuje), rodzynek, pokrojonych śliwek kalifornijskich a na koniec sypnąć majerankiem. Jak przestygnie dodać pokrojone śledzie. Są rewelacyjnie pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort wyglada przepysznie👌Zrobię sobie taki za miesiąc na urodziny😆Pozdrawiam cieplutko 🙋🏻⭐️

    OdpowiedzUsuń
  3. the cake looks delicious I'll make oneself for a month for my birthday. I warmly welcome nice and warm.

    หนังแอ็คชั่น

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP