Lubię wypieki z ciasta kruchego, bo naprawdę można z nim powymyślać różne fajne rzeczy. Ostatnio zrobiłam paj wiśniowy w wersji zimowej, czyli z dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych, o TEN. Zabawa z jego górną warstwą zachęciła mnie do przygotowania mniejszych wersji na patyku, które prezentują się niezwykle uroczo. Na nadzienie zaś wykorzystałam masę makową, taką domową, ale jeśli nie macie czasu na jej zrobienie, równie dobrze możecie wykorzystać gotową.
KRUCHE CIASTKA Z MAKOWYM NADZIENIEM
12 sztuk
CIASTO
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
50 g drobnego cukru
szczypta soli
około 40-50 ml wody (radzę wlewać po trochu i wyrabiać )
masa makowa np. z TEGO przepisu
rozkłócone z odrobioną mleka żółtko
Mąkę razem z cukrem pudrem oraz masłem pokrojonym w kostkę zagnieść dodając sól. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i na 1 godzinę umieścić w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować,powykrawać z niego koła, wyłożyć na nie nadzienie, umieścić patyczek do lodów, a następnie przykryć kawałkiem ciasta wykrojonym we wzory lub kratką wykonaną z pasków ciasta. Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Ciasto wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Po wyjęciu z lodówki górę ciasta posmarować rozkłóconym z mlekiem jajkiem. Gdy piekarnik osiągnie porządaną temperaturę, schłodzone ciasto wstawić do środka i piec około 25-30 minut, do zrumienienia.
Piękne, pomysłowe!
OdpowiedzUsuńIle dni wcześniej można je przygotować? :)
Dziękuje :) To jest zwykłe ciasto kruche więc tak max dwa dni myślę :)
UsuńWygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńDzięki <3
UsuńThis is a good idea for sharing on the website.
OdpowiedzUsuńหนังแอ็คชั่น