piątek, 22 grudnia 2017

POMARAŃCZOWE KRUCHE CIASTKA.

Upiekliśmy z Tymkiem ciastka dla Św. Mikołaja. Żadne wymyślne, po prostu kruche z dodatkiem skórki pomarańczowej i z galaretką w zagłębieniu. Zostawimy je potem pod choinką, niech Mikołaj też ma coś od życia, w końcu zmęczy się chłopak w tą Wigilię.



POMARAŃCZOWE KRUCHE CIASTKA

150 g miękkiego masła
100 g drobnego cukru
szczypta soli
2 żółtka
skórka oraz sok z 1/2 pomarańczy
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

sok z 2 1/2 pomarańczy
2 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny

Miękkie masło utrzeć mikserem razem z cukrem, solą oraz żółtkami na puszystą masę. Ciągle ucierając dodać startą skórkę z pomarańczy oraz sok. Na koniec partiami dodawać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na około 1-2 godziny.
Z pomarańczy wycisnąć sok, dodać cukier i zagotować. Następnie zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać aż ta się rozpuści. Odstawić do przestygnięcia.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Ciasto rozwałkowywać i wycinać kształty. Złożyć ciastka i umieszczać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec z nagrzanym piekarniku około 12-15 minut do zrumienienia się ciastek. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Zagłębienia wypełnić gęstniejącą galaretką pomarańczową, oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!!



3 komentarze:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP