Kiedyś lubiłam bardziej eksperymentować w kuchni. Im bardziej egzotyczna nazwa lub składnik tym danie było bardziej pociągające. Kiedyś miałam po prostu więcej czasu. Dzisiaj raczej stawiam na proste smaki, które wiadomo że dobrze się połączą i przy minimum wysiłku w kuchni dadzą nam danie, które wyniesie nasze kubki smakowe na wyższy poziom. Ta sałatka się właśnie zalicza do takich potraw. Wystarczą młode ziemniaki, świeża rzodkiewka, dużo koperku i sos musztardowy. Mówię Wam poezja ;)
kilka młodych ziemniaków
kilka młodych rzodkiewek
koperek
łyżka masła
łyżeczka oleju
sól
SOS MUSZTARDOWY
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy ziarnistej
3/4 łyżeczki musztardy Dijon
kilka kropli octu winnego
sól
Ziemniaku ugotować, można to zrobić wcześniej. Wszystkie składniki sosu umieścić w małym słoiku i wstrząsać energicznie aż się połączą. Na patelni rozpuścić masło, dodać olej. Wrzucić ziemniaki i smażyć do zrumienienia. Pod koniec smażenia dodać przekrojone na pół rzodkiewki. Smażyć aż te się zrumienią. Zawartość patelni przełożyć do miski i gdy trochę przestygnie dodać dużą ilość posiekanego koperku oraz sos musztardowy. Wymieszać.
SMACZNEGO!!!
Piękne zdjęcia. Ja również jem oczami! Ziemniaczki młode przyjmuje pod każdą postacią. Także jestem kupiona! ;-)
OdpowiedzUsuń