Maj witam ciastem z rabarbarem, którym zajadamy się w promieniach wiosennego/letniego słońca. Nie pamiętam kiedy majówka była taka piękna i można by rzec że wręcz letnia. Korzystamy więc ile się da z tej pięknej pogody organizując pierwsze pikniki i podjadając ciasto pod kwitnącą jabłonką. Zróbcie je koniecznie, bo to najprostsze z ciast które umili Wam majowe aktywności na świeżym powietrzu.
JOGURTOWE CIASTO Z RABARBAREM
forma o średnicy 21 cm
2 jajka
140 g drobnego cukru
70 g bardzo miękkiego masła
1 łyżka ekstraktu waniliowego
250 g jogurtu naturalnego
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
rabarbar
sok z 1/4 pomarańczy
2 łyżki miodu
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. W misce miksera umieścić jajka oraz cukier i na wysokich obrotach ubić je na puszystą i jasną masę. Ciągle ubijając dodać bardzo miękkie masło. Po chwili gdy składniki się połączą dodać do masy ekstrakt waniliowy, jogurt naturalny oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać chwilę przy użyciu miksera, po czym ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze ułożyć rabarbar. Piec w nagrzanym piekarniku około 35-45 minut. Sprawdzić przy pomocy patyczka czy się upiekło, po czym wyciągnąć na blat. W rondelku umieścić sok z pomarańczy oraz miód. Podgrzewać aż miód się rozpuści, po czym syropem obficie wysmarować górę ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)