RUSTYKALNA TARTA Z TRUSKAWKAMI, RABARBAREM I MARCEPANEM
CIASTO KRUCHE
200 g mąki pszennej
60 g zmielonych migdałów
80 g drobnego cukru brązowego
130 g zimnego masła
szczypta soli
1 żółtko
1-2 łyżki zimnej wody
NADZIENIE
około 450 g mieszanki owoców, użyłam truskawek i rabarbaru
80 g marcepanu
2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki drobnego, brązowego cukru
rozkłócone z chlustem mleka jedno żółtko
płatki migdałowe
Mąkę umieścić w misce miksera, dodać zmielone migdały, cukier, szczyptę soli i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Zacząć wyrabiać, gdy ciasto przyjmie konsystencję mokrego piasku dodać żółtko oraz zimną wodę. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki lub zamrażarki na minimum 20-30 minut.
Nagrzać piekarnik na 200 stopni C. Owoce umyć i pokroić w mniejsze kawałki, a następnie wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz cukrem. Marcepan pociąć w kostkę. Ciasto rozwałkować na kształt okręgu między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Ułożyć na blasze razem z jednym kawałkiem papieru. Na środku ułożyć owoce z marcepanem zostawiając rant około 2 cm dookoła. Rant zagiąć do środka, wysmarować go rozkłóconym z mlekiem jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Piec w nagrzanym piekarniku około 25-35 minut do zrumienienia.
SMACZNEGO!!!
Jak dla mnie, to lato już tu jest :-) Bez względu na to co mówi kalendarz.
OdpowiedzUsuń