czwartek, 17 maja 2018

CIASTO KOKOSOWE Z RABARBAREM.

Wiosna w tym roku obdarowuje nas ciepłem i słońcem. Tak jakby chciała wynagrodzić nam brzydką pogodę z poprzednich lat. Liczę na to że lato będzie podobne i uda nam się nim nasycić do woli. Na razie korzystam z pogody i z pierwszych wiosennych plonów, czyli rabarbaru i dodaję go gdzie mogę. Tym razem w połączeniu z kokosem. Próbowaliście kiedyś ?





CIASTO KOKOSOWE Z RABARBAREM
forma o średnicy 21 cm

3 jajka
100 g cukru
40 g cukru kokosowego
90 g masła
160 ml mleka kokosowego
100 g wiórków kokosowych
100 g mąki pszennej, razowej
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
rabarbar

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Masło rozpuścić w rondlu i odstawić do ostygnięcia. W misce miksera umieścić obydwa rodzaje cukrów oraz jajka. Na wysokich obrotach ubić składniki aż masa stanie się jasna i puszysta. Następnie dodać mleko kokosowe oraz roztopione masło, delikatnie zamieszać. Na koniec partiami dodawać sypkie składniki czyli wiórki kokosowe, mąki oraz proszek do pieczenia i sodę, w międzyczasie delikatnie mieszając. Masę przelać do formy której dno uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia. Na górze ułożyć kawałki rabarbaru. Piec około 45-50 minut do tak zwanego "suchego patyczka". Studzić na blacie.
SMACZNEGO!!!








1 komentarz:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP