CIASTO KOKOSOWE Z RABARBAREM
forma o średnicy 21 cm
3 jajka
100 g cukru
40 g cukru kokosowego
90 g masła
160 ml mleka kokosowego
100 g wiórków kokosowych
100 g mąki pszennej, razowej
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
rabarbar
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Masło rozpuścić w rondlu i odstawić do ostygnięcia. W misce miksera umieścić obydwa rodzaje cukrów oraz jajka. Na wysokich obrotach ubić składniki aż masa stanie się jasna i puszysta. Następnie dodać mleko kokosowe oraz roztopione masło, delikatnie zamieszać. Na koniec partiami dodawać sypkie składniki czyli wiórki kokosowe, mąki oraz proszek do pieczenia i sodę, w międzyczasie delikatnie mieszając. Masę przelać do formy której dno uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia. Na górze ułożyć kawałki rabarbaru. Piec około 45-50 minut do tak zwanego "suchego patyczka". Studzić na blacie.
SMACZNEGO!!!
Pychotka! ;-)
OdpowiedzUsuń