czwartek, 19 lipca 2018

BÓB Z CZOSNKIEM, KOPERKIEM I JAJKAMI.

Miał być dzisiaj przepis na kokosowy sernik z mango i porzeczkami. Jakoś tak nie wyszło, ale udało mi się napisać przepis na ten cudny, letni obiad z ostatnio mojej ulubionej kulinarnej książki Persiany. W końcu sezon na bób w pełni, więc korzystajcie.



BÓB Z CZOSNKIEM, KOPERKIEM I JAJKAMI
BAQALA QATOQ
przepis z książki PERSIANA  Sabriny Ghayour

oliwa 
5 dużych ząbków czosnku
500 g świeżego bobu 
1 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
sól
pieprz 
pęczek koperku
1 łyżka masła
3 jajka

Bób ugotować i obrać ze skórek. Na patelni rozgrzać oliwę, dorzucić czosnek pokrojony w plasterki i smażyć chwilę, aż się zeszkli. Uważać aby się nie przypalił. Następne na patelnie dorzucić obrany bób, smażyć chwilę po czym doprawić go kurkumą, pieprzem i solą. Dodać posiekany koperek, całość wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. W bobie zrobić trzy wgłębienia w które wbić jajka. Zmniejszyć ogień i smażyć całość, już nie mieszając aż jajka się zetną a żółtka pozostają płynne. 
SMACZNEGO!!!










2 komentarze:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP