środa, 4 lipca 2018

TORT CZEKOLADOWY Z MASŁEM ORZECHOWYM.

Tort majowy, ale jak mówią "lepiej późno niż wcale". Dzielę się z Wami przepisem bo tort wart zachodu. Wracam powoli do Was i blogowania. Dużo rzeczy zaprzątało moją głowę i na blogowanie nie było czasu, potem były wakacje a po wakacjach znowu nadrabianie zaległości. I tak w kółko. Liczę na chwilę spokoju i czasu na gotowanie i fotografowanie. Wypatrujcie efektów :)



TORT CZEKOLADOWY Z MASŁEM ORZECHOWYM I PRAŻONYMI ORZECHAMI
forma o średnicy 18 cm

BISZKOPT CZEKOLADOWY
50 g masła
4 jajka
80 g drobnego cukru
120 g mąki pszennej
60 g kakao
szczypta soli

KREM Z MASŁEM ORZECHOWYM
250 g sera mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 30%
3-5 łyżek gładkiego masła orzechowego

uprażone na patelni lub w piekarniku orzechy laskowe
kilka łyżek masła orzechowego
70 g gorzkiej czekolady


Piekarnik nagrzać na 190 stopni C.
Przygotować formę wykładając jej dno papierem do pieczenia. Jajka razem z cukrem umieścić w misce miksera. Ubijać na sztywną i jasną pianę, powinno to trwać około 10-15 minut. Do tak przygotowanej masy dodać w trzech  partiach,  przesianą razem z kakao mąkę. Za każdym razem delikatnie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej lub szpatułki do dokładnego połączenia się składników. Na koniec wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Całość bardzo delikatnie wymieszać uważając aby masa nie opadła. Przelać do przygotowanej wcześniej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Gdy ciasto będzie gotowe wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut po czym wyjąć z formy i studzić na kratce.
W misce miksera umieścić ser mascarpone, śmietankę kremówkę i masło orzechowe. Miksować na wysokich obrotach aż masa zesztywnieje. Przełożyć do rękawa cukierniczego i umieścić w lodówce.
Orzechy uprażyć na suchej patelni. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie rozsmarować cienko na blaszce, wstawić do lodówki. Gdy czekolada zastygnie zeskrobać ją przy pomocy noża, tworząc czekoladowe ruloniki.
Biszkopt przekroić na pół. Połówkę ułożyć na paterze, posmarować masłem orzechowych,  połowę kremu rozsmarować na biszkopcie, posypać prażonymi orzechami przykryć drugą połową ciasta. Udekorować górę pozostałą częścią kremu, prażonymi orzechami, masłem orzechowy oraz czekoladowymi rulonikami.
Przed podaniem wstawić do lodówki na minim godzinę.
Biszkopty można nasączyć alkoholem, na przykład advokatem.
SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP