poniedziałek, 16 lipca 2018

JAGODZIANKI Z SEREM.


Jak co roku w sezonie jagodowym poszukuje idealnego przepisu na jagodzianki. Piekłam już FIŃSKIE JAGODZIANKITAKIE z dodatkiem ricotty do ciasta oraz JAGODZIANKI Z MASCARPONE. Wszystkie one były dobre, ale ciągle brakowało mi tego czegoś. Tym razem, przynajmniej w moim mniemaniu upiekłam jagodzianki idealne. Mocno maślane, z choją dawką kruszonki oraz w środku z niespodzianką w postaci ricotty.



JAGODZIANKI Z SEREM RICOTTA
16 sztuk



CIASTO
110 ml mleka
7 g suszonych drożdży + 1 łyżeczka cukru
80 g drobnego cukru
400 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
110 g bardzo miękkiego masła



NADZIENIE
około 150 g jagód
250 g ricotty
3 łyżeczki brązowego cukru



KRUSZONKA
70 g mąki pszennej
80 g zimnego masła
1 łyżka brązowego cukru



Żółtko rozkłócone z 2 łyżkami mleka



Z mleka, drożdży i łyżeczki cukru zrobić zaczyn, który odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Odmierzyć mąkę po czym odłożyć z odmierzonej porcji około 5-7 łyżek. W misce miksera umieścić zaczyn, pozostałą mąkę, jajko, cukier oraz sól. Zacząć wyrabiać ciasto. Gdy ciasto zrobi się gładkie zacząć dodawać partiami bardzo miękkie masło na zmianę z odłożoną mąką.  Wyrabiać dość długo aż ciasto zrobi się elastyczne i gładkie. Wyrobione przełożyć do miski wysmarowanej olejem i odstawić. I teraz są dwie możliwości. Pierwsza jest taka że ciasto odstawić na 2-2 1/2 godziny do czasu podwojenia objętości i od razu przygotowywać bułki lub tak jak ja zrobiłam tym razem. Ciasto należy odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce aby ruszyło, a następnie wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia ciasto wyjąć na blat na około 1 1/2 - 2 godziny przed przygotowywaniem bułek.
Jagody umyć, ricottę wymieszać z brązowym cukrem. Ciasto podzielić na 16 równych porcji. Z każdej części uformować kulę, po czym rozwałkować ją na okrąg. Na środku ułożyć porcję ricotty oraz jagód, po czym uformować bułkę. Bułki układać zlepioną częścią do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułki przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie nagrzać piekarnik na 180 stopni C oraz przygotować kruszonkę. Wszystkie jej składniki umieścić w miseczce i rozcierać je palcami do czasu aż kruszonkę będzie miała konsystencję mokrego piasku. Następnie umieścić ją w lodówce.
Bułki przed wstawienie do piekarnika posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać obficie kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut do zrumienienia.
SMACZNEGO!!!






1 komentarz:

  1. Wow, ale wyglądają przepysznie. Ta posypka robi wrażenie. ; )

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP