środa, 3 kwietnia 2019

OWSIANE CIASTO CZEKOLADOWE Z KARMELEM DAKTYLOWYM.

Musiałam się z Wami podzielić tym przepisem bo to jest naprawdę fajne i proste ciasto. Pełne płatków owsianych i czekolady Obiecałam w zeszłym tygodniu, ale w zeszłym tygodniu jakoś nie po drodze mi było z blogowaniem i social mediami, bo przygniotły mnie zawodowe obowiązki. Więc nadrabiam dziś. Dajcie znać koniecznie czy Wam smakowało.



OWSIANE CIASTO CZEKOLADOWE Z KARMELEM DAKTYLOWYM
forma o średnicy 22 cm

110 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
120 g brązowego cukru
2 jajka
400 g kefiru
250 g mąki pszennej
200 g płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
100 g posiekanej, gorzkiej czekolady
szczypta soli
karmel daktylowy Z TEGO przepisu


Masło włóż do rondelka i rozpuść. Odstaw do przestygnięcia. Piekarnik nagrzej na 190 stopni C. W misce miksera umieść cukier oraz jajka i ubijaj na wysokich obrotach aż masa zrobi się jasna i puszysta. Dodaj kefir i wymieszaj. W drugiej misce połącz suche składniki czyli mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, kakao i sól. Wymieszaj je niezbyt dokładnie po czym dodaj do mokrych składników. Ciasto mieszaj chwile przy pomocy mieszadła. Na koniec wrzuć posiekaną czekoladę, przemieszaj i przelej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj górę i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 35-40 minut do tak zwanego suchego patyczka. Wyjmij na blat kuchenny i gdy trochę przestygnie wyjmij ciasto z formy i umieść na kratce. Zostaw do ostygnięcia. Na koniec udekoruj górę karmelem daktylowym.
SMACZNEGO!!!




3 komentarze:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP