Gdy usłyszałam że Jamie Oliver wydał kolejną książkę kulinarną, oczywiście ucieszyłam się bo bardzo lubię zarówno jego książki jak i programy kulinarne, ale pomyślałam o czym nowym może być ta książka? Przecież już chyba wszystko zostało wymyślone i napisane.
Pisząc tą pozycję Jamie poszedł w stronę ostatnio bardzo modnego minimalizmu. Prostota przepisów, szybkość wykonania i tylko 5 składników, a do tego piękne zdjęcia. Czy to mogło się nie udać? Przez to wszystko książka ta jest pozycją dla każdego, zarówno początkującego domowego kucharza jak i znawcy sztuki kulinarnej, bo przecież proste dania smakują najlepiej i każdy ma czasami "smaka" na makaron z prostym sosem.
KANAPKA ZE STEKIEM
2 porcje
1 większy stek lub dwa mniejsze
1 duża cebula
2 łyżeczki musztardy (użyłam Dijona)
kilka kromek chleba opieczonego w tosterze
kilka plastrów sera provolone lub fontina
dodatkowo
ocet z czerwonego wina
sól
pieprz
Cebulę obierz i pokrój na plasterki. Ze steku odciąć tłuszcz, który następnie pokroić na cienkie paski i umieścić na zimnej, nieprzywierającej patelni. Podgrzać go na dużym ogniu tak aby tłuszcz się wytopił i pokrył całe dno patelni. Pokrojoną wcześniej cebulę umieścić na wytopionym tłuszczu i obsmażać około 10 minut, pilnujący w tym czasie aby się nie przypaliła. W międzyczasie stek umieścić między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i rozbić pięścią na grubość około 1 centymetra po czym przekroić na pół. Z obydwu stron doprawić go solą, pieprzem oraz wysmarować musztardą. Do cebuli znajdującej się na patelni dolać sporą ilość octu winnego i mieszając przez około 1 minutę jeszcze smażyć. Usmażoną cebulę przełożyć na przygotowane wcześniej kromki chleba. Patelnię ponownie rozgrzać porządnie, położyć na niej steki i smażyć po około 1 minucie z każdej strony. Następnie na każdym steku ułożyć kawałek sera, przykryć patelnie pokrywką i wyłączyć palnik. Poczekać kilka minut aż ser się delikatnie rozpuści i przełożyć steki na kanapki, dokładając jeszcze cebulę.
SMACZNEGO!!!
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę :)
UsuńGrillowane produkty są zdrowe i smaczne, a taki stek jak ten z Twojego przepisu da też sporą dawkę żelaza. W połączeniu z warzywami i kanapką mamy pełnowartościowy posiłek. Ważne by kupować produkty na grilla ze sprawdzonego sklepu internetowego jak np. Zakupyw24h.pl. Ja tam zamawiam.
OdpowiedzUsuń