środa, 15 listopada 2017

DYNIA PIECZONA W ZA'ATARZE ORAZ RECENZJA PERSIANY SABRINY GHAYOUR.

Sabrina Ghayour w swojej książce Persiana po raz kolejny zabiera czytelników w podróż po tajemniczej, egzotycznej i wypełnionej aromatami kuchni Bliskiego Wschodu. Autorka skupiła się w niej na kuchni perskiej, która na zawsze pozostanie jej pierwszą miłością. Kuchnia ta charakteryzuje się przepychem, bogactwem kolorów i różnorodnością dań i właśnie to wszystko właśnie odnajdziecie w Persianie.



Książka wypełniona jest przepisami na wiele różnych potraw, od chlebowych wypieków, po zupy, tadżiny, dania pieczone, sałatki po desery. Królują głównie dania warzywne, przepełnione bliskowschodnimi przyprawami, aromatami i smakami. Mięsożercy także znajdą tu coś dla siebie. Zadowoleni będą głównie miłośnicy jagnięciny, ale można tu znaleźć także przepisy na kurczaka czy ryby. Wszystko zilustrowane pięknymi zdjęciami w dość oszczędnych stylizacjach, wykonanymi przez Liz i Maxa Haarala Hamiltonów.
Tak jak w przypadku SIROCCO, także tę książkę autorka proponuje aby potraktować bardziej jako przewodnik po kuchni bliskowschodniej. Nie narzuca trzymania się kurczowo receptur, a wręcz zachęca we wstępie aby jeśli czegoś nie lubimy, zastąpić to innym produktem, twierdząc że zmiana jakiegoś składnika, nie musi pogorszyć smaku potrawy. Autorka stawia na prostotę, pisząc że "Przygotowanie smacznych posiłków nie musi być przykrym obowiązkiem- wystarczy trochę wiedzy i parę prostych składników, a wyczarujesz prawdziwe kulinarne cuda". Według niej jeśli ma się w kuchni odpowiedni zestaw składników, można bez wysiłku przygotować wyjątkowe dania.
A dla kogo jest ta książka ? Na pewno dla miłośników smaków kuchni bliskowschodniej, oni znajdą tu wiele inspirujących przepisów, dzięki którym będą mogli poznać bliżej kuchnię perską. Polecam ją także osobom, które nie miały przyjemności zasmakowania bliżej tej kuchni, na pewno będzie to dla nich wspaniała wyprawa w sferę nowych i egzotycznych smaków.


DYNIA PIECZONA Z ZA'ATARZE

DYNIA
1 dynia piżmowa (użyłam odmiany Hokkaido)
3 łyżki ZA'ATARU
3 łyżki oliwy
sól morska

PIKANTNY JOGURT
200 g jogurtu greckiego
listki z 1 pęczka mięty
2 łyżeczki sumaku
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 łyżki oliwy
skórka oraz sok z 1 cytryny
pieprz

1 pęczek natki pietruszki
marynowane chilli (użyłam świeżych)
1 łyżeczka czarnuszki

Piekarnik nagrzać na 220 stopni C. Dynię pokroić na mniejsze kawałki, wybrać miąższ oraz obrać. W miseczce wymieszać oliwę z za'atarem. Taką mieszanką natrzeć kawałki dyni, następnie ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypać solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, aż dynia zmięknie. W międzyczasie przygotować jogurt, mieszając go ze wszystkimi przyprawami i posiekaną miętą. Dynię po upieczeniu wyłożyć na talerz, polać jogurtem i udekorować posiekaną natką, pokrojonym na mniejsze kawałki chilli oraz czarnuszką.
SMACZNEGO!!!




2 komentarze:

  1. Odkąd spróbowałem dynię po raz pierwszy jest ona moją ulubioną. Co roku czekam na jesień by przez te trzy miesiące od wrzesnia do listopada najeść się dyni na cały rok :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP