Jesienią i zimą rządzą u nas ciasta marchewkowe. Takie wilgotne w środku z dodatkiem cynamonu lub zawierające wiórki kokosowe, o TO na przykład (zrobiło u nas furorę i rozłożyło na łopatki). Takie proste ciasto marchewkowe wystarczy pokroić na blaty, przełożyć ulubionym DŻEMEM MORELOWYM oraz prostym kremem, udekorować owocami i mamy piękny a do tego pyszny tort, który można postawić na stole w trakcie każdej uroczystości.
TORT MARCHEWKOWY
formy o średnicy 18 cm
CIASTO
120 g masła
250 g startej marchewki
3 jajka
110 g brązowego cukru
50 g cukru muscovado
180 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego
KREM
250 g serka mascaropne
200 ml śmietanki 30%
1 czubata łyżka cukru pudru
słoiczek
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia. Jajka oraz cukry umieścić w misce miksera i ubijać na wysokich obrotach aż mieszanina stanie się jasna i puszysta. W oddzielnej misce wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz sól. Ciągle ubijając masę dolać do niej rozpuszczone i ostygnięte masło. Na koniec dodać ekstrakt,wmieszać w ciasto partiami przygotowane wcześniej suche składniki a na koniec dodać startą marchewkę. Po wymieszaniu ciasto przelać do dwóch formy, których dna uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut do tak zwanego "suchego patyczka". Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i przekroić na pół.
W misce miksera umieścić wszystkie składniki kremu i zmiksować na wysokich obrotach, aż krem zrobi się gładki i puszysty.
Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, wysmarować do dżemem morelowym, na dżemie ułożyć część krem i przykryć kolejnym blatem. Czynności powtarzać do czasu złożenia całego tortu. Tak przygotowany tort umieścić w lodówce na kilka godzin. Przed podaniem udekorować owocami.
SMACZNEGO!!!
Piękny tort! Uwielbiam takie ciasta, rozjaśniają jesień :)
OdpowiedzUsuńDzięki Kochana, też tak myślę :)
UsuńBardzo lubię taki 'niedokończony' wyglad!
OdpowiedzUsuńA ciasto marchewkowe zawsze wygrywa - w torcie już na pewno...
:)
Dokładnie, zawsze i o każdej porze :)
UsuńSmakowicie! :-)
OdpowiedzUsuńbeautiful cake! I love such cakes, they brighten up the autumn :)
OdpowiedzUsuńหนังแอ็คชั่น