czwartek, 7 grudnia 2017

ZIMOWE CIASTO Z WIŚNIAMI.

Zachciało mi się ciasta z wiśniami. Wiadomo, początek grudnia to na pewno nie jest sezon na te owoce, ale paczka wiśni czekała w zamrażarce. Na owoce na pewno to nie jest czas, ale na aromatyczne przyprawy na pewno. Dodałam więc do nadzienia trochę cynamonu i mielonych goździków i zrobiło się iście zimowe ciasto, które smakuje najlepiej z kubkiem ulubionej herbaty. W sam raz z ciemne i zimne wieczory który jest teraz pod dostatkiem, no i nada się na pewno na świąteczny stół.


ZIMOWE CIASTO Z WIŚNIAMI
1 ciasto o średnicy 20 cm oraz 3 małe foremki

CIASTO
500 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
200 g zimnego masła
2 żółtka
1 jajko
2 szczypty soli

NADZIENIE
600 g rozmrożonych, wydrążonych wiśni
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
2 szczypty mielonych goździków

rozkłócone z łyżką mleka jajko

Mąkę razem z cukrem pudrem oraz masłem pokrojonym w kostkę zagnieść dodając żółtka, jajko oraz sól. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i na 1 godzinę umieścić w lodówce. W misce połączyć składniki nadzienia czyli odcedzone wiśnie, mąkę, cukier, cynamon i goździki. Wymieszać wszystko dokładnie i odstawić. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na nie nadzienie po czym przykryć kawałkiem ciasta wykrojonym we wzory lub kratką wykonaną z pasków ciasta. Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Ciasto wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Po wyjściu z lodówki, górę ciasta posmarować rozkłóconym z mlekiem jajkiem. Gdy piekarnik osiągnie porządaną temperaturę, schłodzone ciasto wstawić do środka i piec około 35-40 minut, do zrumienienia.
SMACZNEGO!!!




3 komentarze:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP